Proč může být v létě snížená chuť k jídlu?
V horkých dnech se vaše tělo musí intenzivně ochlazovat, aby zabránilo přehřátí – samotné trávení potravy produkuje určité množství tepelné energie, a pokud je navíc jídlo teplé, ještě umocňuje pocit horka. V létě se proto mohou měnit chuťové preference i samotný pocit hladu. Můžete mít častěji chuť na lehká a osvěžující jídla, či potraviny bohaté na vodu.
Ani v případech snížené chuti k jídlu se však nelze odbývat pouze listovými saláty a zeleninou. Vaše tělo stále potřebuje živiny v podobě komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin, zdraví prospěšných tuků a v neposlední řadě také vlákninu a mikronutrienty. Přinášíme vám proto tipy na vyvážené recepty, u kterých nebudete muset trávit hodiny u plotny a ještě si skvěle pochutnáte.
O důležitosti jednotlivých makroživin, a v jakých potravinách se nacházejí, najdete v následujících článcích:
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Proč je v létě fajn dát si od vaření pohov?
V horkých dnech, kdy se potíte už jen při představě nějakých “domácích prací” jsou lehká, rychlá a studená jídla ideální volbou, jak tělu poskytnout potřebné živiny, ale přitom se dlouhé hodiny “nepéct” u sporáku. Zvláště pokud máte menší byt, časově náročná příprava jídla s využitím sporáku nebo trouby ho během chvilky dokáže pěkně vytopit, což je v tuto chvíli asi to poslední, co potřebujete.
Přestože se drtivá většina níže uvedených receptů konzumuje zastudena, některé z nich obsahují ingredience vyžadující tepelnou úpravu – např. maso, rýži, těstoviny atd. Při přípravě těchto surovin vám však stačí hrnec/pánev přiklopit pokličkou, a nechat je na nějaký čas svému osudu. Další možností je využívat konzervované a již připravené potraviny, jako maso či luštěniny. Při výběru těchto výrobků však pečlivě kontrolujte složení, zda jsou opravdu kvalitní, obsahují to, co obsahovat mají, a zda v nich naopak nenajdete nadměrné množství soli nebo zbytečných přídatných látek. Vyzkoušet můžete např. produkty z řady Vilgain R2E, kde najdete hotové krůtí, hovězí, kuřecí maso, tuňáka, lososa či luštěniny. Máte‑li však čas a energii, čerstvé potraviny k domácí přípravě budou vždy nejlepší možnou volbou.
Každý recept si tedy můžete upravit podle svých aktuálních potřeb a preferencí – pro jednou si s ním můžete opravdu vyhrát, a v jiné dny zase třeba nahradit těstoviny kuskusem, který jen zalejete vodou z konvice.
Rychlé letní recepty (téměř) bez vaření
1. Jarní závitky s arašídovou omáčkou
Kdo by nemiloval rýžové závitky! Pro horké dny se hodí zejména ty jarní protože nevyžadují žádnou tepelnou úpravu, a jsou úžasně barevné a osvěžující. Naplnit si je můžete čímkoliv jen chcete – od tofu, přes lososa až po kuře. Rýžové nudle pouze zalejete vodou, namočíte si rýžový papír, a pak už jen rolujete. Jako bonus si můžete k závitkům připravit arašídovou omáčku, skvěle ale budou chutnat i s klasickou sojovkou.
Tip: Pokud je na vás rolování několika závitků příliš zdlouhavé, můžete vyzkoušet maxi závitek – přiložte k sobě 3–4 kusy namočeného rýžového papíru, a doprostřed vzniklé maxiplacky jednoduše naskládejte svou náplň. Máte‑li náplně hodně, doporučuji závitek obalit raději ve dvou vrstvách papíru.
2. Plněná tortilla za studena
K tomuhle receptu nebudete muset zapínat troubu ani sporák. Všechny ingredience pouze naskládáte na tortilu a zabalíte. Tortilly si pak můžete připravit na bezpočet variací, a kuřecí maso nahradit např. tuňákem nebo tofu, a místo sladkokyselé omáčky si připravit třeba osvěžující jogurtový dresing.
3. Gazpacho studená polévka
Polévka bez jakékoliv tepelné úpravy? Ano, jde to! Tento recept navíc obsahuje ingredienci, kterou byste v něm pravděpodobně vůbec nečekali. Polévka Gazpacho je chudší na bílkoviny, takže pokud byste ji chtěli povýšit na hlavní jídlo, můžete si k ní zapéct toast s pořádnou dávkou sýra.
4. Pita chléb s trhaným kuřecím a domácím coleslawem
Ani u tohoto receptu se u plotny neohřejete – ingredience jen naplníte do křupavého chleba, a máte hotovo. Jako třešničku na dortu si k pita chlebu můžete připravit domácí coleslaw, aby mělo vaše jídlo opravdu “grády”.
5. Kuskusový salát s tuňákem a zeleninou
Kuskusový salát je dalším z adeptů na letní rychlovky – stačí zapnout pouze rychlovarnou konvici, jinak je zcela bez tepelné úpravy. Kuskus se navíc hodí ke všemu, můžete tedy do salátu přidat i jiné druhy masa, sýr, vejce nebo luštěniny. Připravit si ho můžete dokonce i nasladko, např. s ovocem a tvarohem.
6. Luštěninový salát s fetou
Tenhle osvěžující salát plný luštěniny budete milovat – zvládnete jej připravit bez jakékoliv tepelné úpravy a za pár minut. Zdrojem bílkovin v tomto jsou jak samotné fazole, tak i sýr. K doplnění aminokyselinového spektra luštěnin můžete ještě navíc sáhnout např. po celozrnném pečivu, protože právě obiloviny se s luštěninami v tomto ohledu skvěle doplňují.
7. Pomazánky
Pomazánky jsou často podceňované, pokud si je však připravíte vyváženě a v dostatečném množství, s klidným srdcem je můžete povýšit na lehkou večeři, třeba s kusem kvalitního celozrnného pečiva. Vyzkoušet můžete např.:
8. Vegan nudlový salát s tofu
Na tenhle lehký a chutný salát budete potřebovat jen rychlovarnou konvici. Budete překvapeni, kolik chutí a barev tento salát obsahuje, a v kombinaci s arašídovou zálivkou poskytne všechny důležité živiny.
9. Poke bowl s lososem, mangem, avokádem a edamame
“Pokéčko” je právem letním hitem, a teď si jej budete moci připravit i doma. Poke bowl můžete upravit do různých variací, u syrové ryby se však opravdu pečlivě zaměřte na její čerstvost – s tím vám poradí náš článek Ryba na talíři: Jak si vybrat čerstvou a které druhy jsou nejzdravější?
10. Tuňákový sandwich s vejcem, tahini a avokádem
Sandwiche jsou další letní stálicí – připravíte si je bez tepelné úpravy a téměř bez práce. Náplně můžete rovněž měnit podle chuti a nálady. Nápady můžete čerpat třeba i v dalším receptu Inspirace na rychlou večeři – obložený toust 3x jinak.
11. Tvarohové knedlíky s meruňkami a mákem
Tenhle skvělý recept budete mít hotový raz dva, a jedinou tepelnou úpravou je krátké povaření knedlíků ve vroucí vodě, u kterého se zapotit ani nestihnete. Tvaroh vám dodá potřebnou dávku bílkovin, a sladká náplň uspokojí vaše chuťové pohárky. Ovoce můžete měnit dle libosti – od jahod, přes borůvky, až po švestky.
12. Těstovinový salát s kuřecím a sušenými rajčaty
Tento jednoduchý recept vás přenese do slunného Řecka – tedy minimálně vaše chuťové pohárky. Jedinou tepelnou úpravu vyžadují těstoviny, které jsou hotové za pár minut. Zbytek ingrediencí si jen za studena nakrájíte a smícháte v míse. Salát je nadupaný zeleninou, bílkovinami i skvěle se doplňujícími chutěmi, takže směle do toho!
13. Melounový salát s feta sýrem
Pokud hledáte skutečně osvěžující tip na salát, narazili jste na ten správný recept. Meloun a okurka jsou navíc bohaté na vodu, takže podpoří i vaši hydrataci.
14. Turecká vejce
Ač se to nemusí na první pohled zdát, i tato vejce jsou velmi osvěžující, a navíc doplní váš jídelníček o potřebné bílkoviny. Pokud se necítíte na pošírovaná vejce, stejně dobře bude tento recept chutnat i s volským okem.
15. Obložený talíř
Co může být v létě lepšího, než si večer sednout na terasu, uždibovat dobroty a přitom sledovat západ slunce. Obložené talíře nemusí vždy být kalorickou bombou – pokud si je poskládáte vyváženě, může z nich být i skvělá večeře. Dbejte hlavně na dostatek zeleniny a bílkovin, a pokud budete obložený talíř konzumovat pravidelně, hlídejte si i obsah tuku v sýrech a uzeninách.
Co si z toho vzít?
V horkých letních dnech je pochopitelné, že se vám nechce dlouho vystávat u plotny – proto vyzkoušejte vyvážené recepty, které jsou téměř bez vaření. Pomoci si můžete např. i konzervami s již připravenými luštěninami nebo masem, pamatujte však, že u podobných výrobků je třeba vždy zkontrolovat jejich složení a kvalitu. Nejlepší volbou budou vždy čerstvé a nezpracované suroviny.