Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Nutnost doplňků stravy ve výživě

13. 1. 2013
Komentáře
Nutnost doplňků stravy ve výživě

Doplňky stravy – ve světě fitness a kulturistiky doslova bájné slovo, kterému je přisuzována blahodárná síla a účinky, které jakoby pocházely z jiného světa. Je tomu opravdu tak? Co vlastně můžeme od doplňků stravy očekávat a jsou nutností moderní doby, nebo pouze její vymožeností. Zkusme se nad tímto zamyslet.

Nutnost doplňků stravy ve výživě

Suplementy jsou již celou řadu let spojeny s profesionálním i amatérským sportem, stejně jako s poměrně širokým businessem točícím se kolem nich. V moderní výživě člověka vyvstává mnoho otázek nad tím, zda jsou opravdu přídavné látky a nutriety ve výživě nutné, nebo zda jsou jen jakýmsi bodem navíc. Mnoho lidí se dnes a denně pozastavuje nad účinností suplementů, nad jejich účelem ve stravě a faktory, které může daný doplněk pozvednout, případně které může vylepšit. Podívejme se na suplementy v trochu globálnějším pojetí, než je obvykle zvykem.

Komu jsou určeny

Nepříliš aktivní lidé - současná výživa moderního člověka je natolik nedokonalá, že jsou suplementy nutností téměř pro každého. Možná vás tímto prohlášením vyděsím, ale je to tak. Doplňky stravy nahrazují nebo doplňují nekompletní potravinový koš každé domácnosti a napomáhají zkvalitňování výživy. Každodenní shon, neschopnost najít si čas na kvalitní pevnou stravu a hlavně přehršel polotovarů, hotovek a konzervovaných jídel znamená pro moderního člověka velkou zátěž, která se v konečném důsledku projeví (může projevit) na jejich zdraví. Neříkám, že pokud jste neaktivní člověk, nebo člověk se sedavým zaměstnáním, musíte se den ode dne cpát doplňky stravy z nabídky firem dodávajících suplementy na český trh. To rozhodně ne, ale právě pro vás, kdo každý den trávíte duševní prací a své tělo necháváte jaksi v pozadí, je důležité, abyste dbali na správný chod organismu i v době, kdy právě usilovně klapete na klávesnici řádky své práce. Možná se zeptáte nebo alespoň připustíte možnost, že byste nad doplňkem stavy začali uvažovat. Dobrá, ale jaký suplement tedy zvolit, aby pro vás měl co největší využitelnost, pozitivně ovlivnil vaše zdraví a byl pro vás efektivní? V následujícím seznamu naleznete naše tipy, které by měly alespoň částečně pokrýt nedokonalou stravu způsobenou dnes běžným způsobem života, ale i podpořit kvalitu výživy člověka, který má své základy kvalitní racionální stravy již za sebou a drží se jich.

Doplňky stravy

1/ Náhrady stravy – nemám rád ten název, ale právě proto ho píšu. Doplněk stravy nikdy nenahradí kvalitní pestrou stravu. Může ale nahradit stravu, která je nekvalitní, nebo může negativně ovlivňovat vaše zdraví. Namísto obložených chlebíčků, bílého rohlíku nebo makovce raději zvolte náhradu stravy, která vám doplní všechny potřebné živiny, může napomoci hubnutí, nebo naopak kvalitnímu nárůstu svalové hmoty. Tyto doplňky stravy jsou koncipovány podobně jako gainery, zpravidla ale obsahují více bílkoviny (většinou okolo 40 %) a menší nebo minimální množství jednoduchých sacharidů, které by nevhodně ovlivnili vaši hladinu glukózy. Těmito komplexními gainery je vhodné nahradit jedno až dvě denní jídla (nezapomeňte, že i když jste neaktivní, měli byste jíst pětkrát denně po malých porcích).

2/ Multivitamíny a multiminerály – směsi vitaminů a minerálů byly jedněmi z prvních doplňků stravy. Od pradávna se lidé snažili nějakým způsobem nahradit pestrou stravu určitou „umělou“ cestou. Dnes, kdy je strava zatížena průmyslovou výrobou a zrychleným pěstováním plodin, je nutnost užití minerálů a vitamínů ještě větší. Nedělejte si iluze, že byste všechny vitamíny a minerály přijali z pevné stravy. Není tomu tak, ani tomu tak nemůže být. Celý den byste totiž nedělali nic jiného, než počítali obsah jednotlivých mikroživin a dívali se na to, jestli do konce dne stačíte spořádat ten kopec zeleniny a ovoce, co máte před sebou. Užití jednoho komplexního přípravku je tedy na místě. Vybírejte ty, které jsou v esterových nebo chelátových formách. Jsou pro organismus nejvstřebatelnější. Ideálně se dívejte také na to, zda jsou k dostání v retardované kapsli. Ta vám zaručuje pozvolné uvolňování během celého dne. (do této kategorie spadají i jedno či vícesložkové produkty jako ZMA, vápník, hořčík, samostatné vítamíny apod.)

3/ Ostropestřec – je ideálním doplňkem, pro nezdravou stravou zatížená játra. Obsahuje velké množství flavonolignanů (silymarin), které přirozeně čistí játra a mají antioxidační vlastnosti. Těch využijete jednak ve stresových obdobích, kterými je zatížena každá duševně náročná práce, ale i v období zvýšené fyzické námahy, kdy vzniká více volných radikálů.

4/ Kloubní výživa – je na našem seznamu poslední. Jak už jsem říkal, vaším cílem není suplementovat 4x denně hrstku tablet nebo kapslí. Vaším cílem je suplementovat efektivně. K této suplementaci se hodí i kloubní výživa. Pokud máte sedavé zaměstnání, vaše klouby a kloubní spojení nejsou zvyklá na zatížení celou vahou těla. Když se poté rozhodnete provádět nějakou fyzickou aktivitu, jsou klouby o to více stresované. Vy je tak musíte podpořit kvalitní výživou, která bude pracovat na úrovni podpory vzniku kloubního maziva a kvality chrupavky. A výběr máte buď klasickou želatinu (hydrolyzovaný kolagen), nebo směs glukosamin, chondroitin, MSM. Nebo stále oblíbenější kyselinu hyaluronovou.

Sportovci – tak jak je užití doplňků stravy u běžné populace vhodné. Tak je u sportovců dá se říct nutné. Tělo sportovce je denně zatíženou dlouhou tréninkovou dobou, po kterou pracuje vaše srdce na vysoké obrátky, svaly pracují na svoji téměř maximální kapacitu a váš organismus je v permanentním tréninkovém stresu. Sportovci si velmi často neuvědomují nutnost užití doplňků stravy, nicméně pokud chtějí od svého těla vyžadovat maximum. Musí mu toto maximum také poskytnout. Mimo kvalitní stravu a přiměřenou regeneraci, jsou to právě doplňky stravy, které rozhodují o tom, kdo se stane vítězem a kdo poraženým. No a proč soutěžíte, právě proto, abyste vítězili. Problémem je, že rozdílnost sportovních odvětví nedává příliš prostoru k zobecnění pouček a doporučení, které byste v suplementaci užili. Zkusím tedy rozdělit sportovce na dvě hlavní kategorie a vypsat suplementy, které jsou pro ně nejužitečnější, mají pro jejich sportovní odvětví největší přínos. Těmito hlavními kategoriemi jsou siloví sportovci a sportovci s aerobním charakterem zatížení. Jednotlivým suplementům pro tato dvě sportovní odvětví se budeme ještě věnovat ve článcích, které pro vás chystáme do budoucna. Těšte se tedy na kompletnější popis.

Doporučení doplňků stravy

Siloví sportovci

  • Proteiny – zdroj bílkovin základní živiny pro budování a reparaci svalů
  • Sacharido‑proteinové přípravky – zdroj energie využitelné pro budování tělesné hmoty
  • Kreatin – ergogenní suplement s pozitivním vlivem na růst svalové hmoty a síly
  • Aminokyseliny – základní kámen každé bílkoviny, oprava a růst svalové hmoty

Aerobní sportovci

  • Iontové nápoje – pitný režim a doplnění ztracených mikroživin
  • Sacharidy a gainery – pozátěžová regenerace a doplnění živin
  • Energetické gely a tyčinky – zajištění dostatku energie během výkonu
  • Kloubní výživa - podpora kvality hybného aparátu

Tím čím jsem začal, tím i skončím. Doplňky stravy jsou nutností, ne snad proto, že by dokázaly nahradit pevnou stravu nebo ji suplovat. Ale právě proto, že ji skvěle doplňují a využívají mezery ve výživě současného moderního člověka. Doplňky stravy, stejně jako moderní věda jdou stále kupředu. V současné době se hledá způsob na úrovni evropské unie, jak prodej doplňků stravy omezit a již se v tomto směru dějí první kroky v omezení popisků suplementů. Nechme se překvapit, co přinese doba budoucí. Jedno je jisté, pokud nevymizí profesionální nebo kondiční sport, nevymizí ani doplňky stravy, pro které je tento obor živnou půdou.

Doplňky stravy

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.