Cítíš se po jídle unaveně? Víme proč! Čím to je a jak tomu předcházet?

Komentáře
Cítíš se po jídle unaveně? Víme proč! Čím to je a jak tomu předcházet?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Říká se, že nejproduktivnější část dne je během dopoledních hodin. Dost možná je tomu tak proto, že odpoledne po vydatném obědě myšlenky směřují spíše k odpočinku než k produktivní práci. Jestli to tak máš taky, buď v klidu, je to docela normální. Samozřejmě každý je k únavě po jídle jinak citlivý, ale čas od času to zastihne každého. Dá se s tím ale něco dělat?

Jak předcházet únavě po jídle?

1. Dej si pozor na velikost porcí

Už v roce 1997 byla publikována vědecká studie, která se zabývala únavou po konzumaci pevného jídla.  Vědci v té době potvrdili závěr, který všichni známe z běžného života – lidé po konzumaci jídla byli unavenější než ti, kteří nejedli a pili pouze vodu

Bylo také zjištěno, že s velikostí porce únava roste, a tak jestli máš v plánu k obědu spořádat tříchodové menu i s domácím dezertem, šéfovi o tom raději neříkej – odpoledne toho totiž už moc neuděláš. Jestli tě ale během odpoledne čeká ještě mnoho práce, velkému obědu se raději vyhni. Na místo něho si dej raději oběd menší a připrav si menší svačinky, kterými doženeš potřebné množství živin během dne. 

  • Chybí ti inspirace na chutné a vyvážené obědy? Prozkoumej naší knihovnu receptů!

obrázek z istockphoto.com

2. Sladké dezerty jsou pozvánkou k odpolednímu šlofíku

Určitě už se ti někdy stalo, že po cukrem proslazené snídani jsi to zamířil/a rovnou zpátky do postele. Má to svůj důvod. Nemusí to být nutně špatná zkušenost, ale během pracovních dnů je docela nepraktická. Proč cukr a další jednoduché sacharidy unavují? Vědci nabízí hned dvě možné hypotézy:

  1. Konzumace jednoduchých sacharidů (cukrů) snižuje v těle tvorbu orexinu, což je neuropeptid zodpovědný za bdělost a pocit energie. Méně orexinu, méně energie. 

  2. Jednoduché sacharidy udělají z hladiny krevního cukru v krvi projížďku na horské dráze. Také to včetně následné hypoglykémie někteří odborníci považují za důvod zvýšené únavy a ospalosti po konzumaci sladkostí. 

Ať je to jak chce, objemná jídla spolu s vyšším množstvím cukru tak trochu zvyšují šance, že po jejich dojedení budeš pošilhávat po té pohodlné pohovce, kterou máš hned vedle pracovního stolu. Pokud nechceš vystavovat svou pevnou vůli těmto zákeřným zkouškám, drž cukr raději na uzdě. Vyzkoušet můžeš také nízkosacharidovou variantu oběda, u které se ukazuje, že v porovnání s vysokosacharidovou variantou oběda únava tolik nehrozí

3. Nezapomeň na bílkoviny! Pomohou ti udržet mozek ve formě

Bílkoviny se v trávicím traktu štěpí až na samotné aminokyseliny. A právě ty hrají ve tvůj prospěch – alespoň pokud jde o zamezení únavy po jídle. Ve výzkumu dr. Burdakova bylo totiž zjištěno, že aminokyseliny, na rozdíl od cukru, podporují produkci orexinu (někdy známý též jako hypokretin), čímž pomáhají zabránit únavě a ospalosti, která období po jídle často doprovází. Orexin totiž podporuje bdělost a status energie

Navíc se ukázalo, že aminokyseliny z bílkovin mohou do jisté míry negovat efekt cukrů, které jinak produkci orexinu po jídle snižují. Snaž se proto vyhnout jídlům, která by byla založena výhradně na sacharidech či tucích. Přídavek alespoň malého množství bílkovin tě nejen zasytí, ale také zamezí únavě

Tyto 3 jednoduché tipy můžeš zanést do svého běžného denního režimu a pomoci tím předcházet únavě po jídle:

  1. Až si večer budeš dělat těstoviny s rajčatovou omáčkou, nezapomeň na zdroj bílkovin. Do omáčky můžeš přidat nakrájené kousky kuřecího nebo krůtího masa, tuňáka, tofu nebo těstoviny zasypej sýrem. 

  2. Ranní “ovesnou” doplň o řecký jogurt, Skyr nebo protein. Samotná ovesná kaše s ovocem totiž obsahuje jen málo bílkovin. 

  3. Chceš si udělat hezké ráno s palačinkami? Přidej do těsta odměrku proteinu, případně palačinky naplň tvarohovou náplní

obrázek z istockphoto.com

4. Pozor na dvojici uspávačů: tryptofan a melatonin

Některé potraviny jsou speciálně bohaté na tryptofan, což je jedna z esenciálních aminokyselin. Z tryptofanu se v těle tvoří serotonin, který může být důvodem, proč tak nějak nemáš chuť nic dělat a jen v klidu relaxuješ

Ze serotoninu se následně může tvořit melatonin, známý také jako spánkový hormon. Jeho funkci v lidském těle podle názvu určitě hravě odhadneš. Existují dokonce potraviny, které přímo obsahují čistý melatonin, mezi nejbohatší zdroje patří pistácie, nebo vybrané druhy luštěnin:

PotravinaObsah melatoninu (na 100 g)
Pistácie (v sušině)23,3 mg
Ryzec pravý (v sušině)1,3 mg
Čočka (v sušině)109 μg
Fazole (v sušině)53 μg
Třešně 1,4 μg

Nejbohatší zdroje tryptofanu jsou (na základě dat USDA) tyto potraviny:

PotravinaObsah tryptofanu (na 100 g)
Spirulina930 mg
Sýr čedar550 mg
Parmezán480 mg
Vepřové maso380 mg
Krůtí maso290 mg
Celá vejce150 mg

Když vezmeš do úvahy, že běžně doplňky stravy obsahující tryptofan na podporu spánku obsahují přibližně 200 mg tryptofanu, rozhodně to nejsou malá čísla.

5. Nezapomeň ani na pravidelný pitný režim

Pít dostatek vody se zkrátka vyplatí. Dostatečná hydratace podporuje bdělost, a tak jestli jsi během dopoledne vypil/a sotva skleničku vody, tak po návratu z oběda to s produktivitou nebude žádná hitparáda.

Dej si pozor také na dostatek minerálních látek ve stravě, jelikož i ty podporují bdělost a soustředěnost během dne. Pomoci ti s tím mohou minerální vody nebo celkově vyvážená a nutričně hodnotná strava založená na ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a dalších skutečných potravinách. 

Co si z toho vzít?

Cítíš se po jídle unavený? Buď v klidu, je to úplně normální. Nejlépe uděláš, když s tím budeš dopředu počítat a těžkou práci na přemýšlení uděláš během dopoledne, dokud ti mozek šlape na plné obrátky. Proč jsi po jídle někdy unavený více a někdy méně? Faktorů vstupujících do hry je totiž celá řada. Záleží na velikosti porce, na zastoupení a poměru základních makroživin, na tvém pitném režimu a dokonce i na některých specifických látkách, které mají relaxační účinky. Je ovšem také možné, že jsi se jen dobře nevyspal/a. 

Dej pozor na pravidelný pitný režim, vyhni se velkým porcím jídla a snaž se omezovat cukr a další jednoduché sacharidy, které jsou s únavou po jídle spojovány nejčastěji. 

Fakta místo dohadů! Kolik bílkovin máme jíst a kolik jich skutečně využijeme?
Fakta místo dohadů! Kolik bílkovin máme jíst a kolik jich skutečně využijeme?
Čím víc, tím líp, anebo maximálně 30 gramů v jednom jídle? Dnes se konečně dozvíme pravdu!
10 jednoduchých rad, jak překonat nezvladatelnou chuť na sladké
10 jednoduchých rad, jak překonat nezvladatelnou chuť na sladké
Časté a nezvladatelné chutě typicky na sladké trápí nejednoho z nás. Tahle "nepříjemnost" je častější, než byste si mysleli. Pokud trápí i vás, zjistěte, jak s nimi účinně bojovat a porazit je. Stačí pár jednoduchých rad.
Jsou minerálky zdravé?
Jsou minerálky zdravé?
Jsou minerální vody vhodné pro naše zdraví, nebo bychom se jim měli naopak raději vyhýbat a preferovat klasickou kohoutkovou nebo filtrovanou vodu?
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
10 potravin plných cukru, kvůli kterým nehubneš
Příliš mnoho cukru v našem jídelníčku není pro naše zdraví vůbec dobré. To přinejmenším tušíme nebo dobře víme. Velká spousta potravin a nápojů ale obsahuje skrytý cukr. Víte, na které si dát pozor?
Nebaví vás kohoutková voda? Máme 8 tipů jak si zpestřit pitný režim
Nebaví vás kohoutková voda? Máme 8 tipů jak si zpestřit pitný režim
Vypít dostatek tekutin během dne může být pro řadu osob pořádný oříšek. Přinášíme vám 8 osvědčených tipů, jak si pitný režim zpestřit a usnadnit.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.