Co se vám vybaví jako první, když se řekne podzim? Žluté listí, burčák, jablka, čaj … nebo dýně? Dýně je v kuchyni velmi vděčnou ingrediencí. Pořídíte ji za pár kaček a využít ji můžete nasladko i naslano, stejně tak ji můžete posnídat, poobědvat i povečeřet. Jediný mráček na jinak jasném dýňovém nebi přichází v okamžiku, kdy dojde na loupání. Každý ví, že loupání dýně je práce fyzicky náročné, vyžaduje spoustu sil a občas i nějakou tu kapku krve. Dýně Hokkaido má tu výhodu, že se loupat nemusí, a tak si veškerou ušetřenou sílu můžete schovat raději do fitka.
Pojďme se společně podívat na jeden z receptů naší série: "Jednoduchý recept z dýně," který vám nevezme moc času, provoní celý byt a potěší všechny členy rodiny!
1 porce obsahuje
- 465,8 kcal
- 54,7 g sacharidů
- 12,7 g tuků
- 28,2 g bílkovin
Na 8 porcí
- 1600 g dýně
- 300 g batátů
- 2 čajové lžičky ghee
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 60 g zázvoru
- chilli
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 šťáva z limetky
- 400 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
- koriandr
- tymián
- 120 g protein bez příchuti
- 40 g psyllia
- 200 g špaldové mouky
- 1 balení kypřicího prášku
- 2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky sušeného česneku
- bylinky
- 6 vajec
Postup
-
Dýni a batát upečeme do měkka. Na ghí osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidáme na kousky pokrájenou dýni, batát a podlijeme vodou (množství vody záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou). Chvíli vše společně povaříme a poté okořeníme solí, pepřem, koriandrem a tymiánem a sundáme z plotny. Přidáme arašídové máslo, kokosové mléko, limetkovou šťávu a rozmixujeme na hladký krém.
-
Všechny ingredience na krutony smícháme dohromady a vytvoříme těsto, kterým naplníme vymazanou chlebovou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 30 min.
-
Vychladlý proteinový chléb nakrájíme na plátky a ty dále na malé kostičky. Kostičky přesuneme na plech s pečícím papírem a necháme v troubě zezlátnout.