Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

Markéta Tesařová
Markéta Tesařová před 2 měsíci
Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

Čerstvé zelené natě jsou nutností v každé profesionální kuchyni. Představte si, že sledujete pořad o vaření, kde kuchař vaří obklopen květináči s bazalkou, pažitkou nebo oregánem, stačí mu se natáhnout, odstřihnout lístečky a těmi zakončit lahodný pokrm. Taky už se vám sbíhají sliny?

Zelené natě nejsou nositeli jen krásné chuti a vůně, mohou váš pokrm udělat i zdravějším. Pěstování bylinek doma zvládne úplně každý, můžete se do toho pustit hned a brzy budete mít radost z vašich vyšperkovaných jídel. 

Co se v dnešním článku dozvíme? 

  • Jak na pěstování bylinek v domácích podmínkách
  • Jaké zdravotní benefity v sobě zelené natě skrývají
  • Do jakých pokrmů se hodí nejznámější zelené bylinky

Jak si vytvořit vlastní kulinářský ráj? 

1. Rozmyslete si, jaké bylinky budete nejčastěji používat

  1. Máte rádi italskou kuchyni? S bazalkou nebo oregánem určitě neuděláte krok vedle.
  2. Do mexických nebo asijských pokrmů se často hodí koriandr.
  3. Spousta jídel se neobejde bez petrželové natě.
  4. Čerstvá máta se hodí pro ochucení vody, do koktejlů nebo sladkých dezertů.

2. Připravte si vše potřebné

Bylinky můžete začít pěstovat od semínek. To je ale delší a náročnější cesta. Osobně vám doporučuji zajít do blízkého zahradnictví, koupit si tam sazeničky a ty si doma jen přesadit.

V zahradnictví si taky nakupte truhlíky – velikost v závislosti na plánovaném počtu sazenic. A nezapomeňte na rostlinný substrát.

3. Nechte si poradit

V zahradnictví si také můžete nechat poradit, na jakém místě ve vašem bytě (většina zelených natí má ráda slunce) se bude mít vaše bylinka nejlépe nebo jaké rostliny se spolu “snesou” v jednom truhlíku. 

4. Sklízejte tu nádheru

Když už máte sazeničky přesazené, nezapomínejte je pravidelně zalévat (v teplých dnech každý den) a hezky o ně pečovat. Vaše úsilí se stokrát vrátí ve skvělých jídlech a dobrém pocitu ze sebe. 

Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

5 superschopností, kterými disponují voňavé zelené lístečky

V minulosti měly bylinky postavení spíše medicínské než kulinářské. Vyráběly se z nich všelijaké tinktury nebo čaje, které lidem pomáhaly od různých neduhů. 

V současné době převažuje postavení kulinářské. Pojďme si ale připomenout, jaké zdraví prospěšné vlastnosti tyto natě nabízejí. Pro zachování prospěšných látek je vhodnější bylinky přidávat až při dokončování pokrmů. 

1. Antioxidační vlastnosti

Například flavonoidy, které najdeme zejména v zeleném čaji, se vyskytují také v šalvěji, rozmarýnu nebo tymiánu. Flavonoidy působí (synergicky) s vitaminem C, mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Byly u nich prokázány také protirakovinné a protizánětlivé účinky. 

Látky, které mohou mít protinádorové působení v organismu, se našly také v mátě, bazalce, oregánu, koriandru, petrželové nati, pažitce nebo v kopru.

2. Zlepšení trávení

Z dalších příznivých účinků bylinek stojí za zmínění vliv konzumace máty na trávicí systém. Máta (ať už čerstvá, nebo sušená) byla podrobena studiím a ty potvrdily její pozitivní vliv na problémy s trávením.

Za pozitivními vlivy máty stojí její esenciální olej, který např. uvolňuje možné napětí (spasmy) svalů v trávicím traktu. Může pomoci např. při bolesti břicha, nevolnosti nebo při syndromu dráždivého tračníku

3. Antibakteriální a antimykotické účinky

Některé zelené natě, jako je třeba oregano, rozmarýn, bazalka, koriandr nebo tymián, jsou nositeli látek, které mohou zneškodnit škodlivé účinky mikrobů, které můžeme najít v jídle (např. různé kmeny stafylokoků, salmonel nebo mykobakterií).

Jisté studie dokazují, že tyto účinky některé zelené natě neztrácí ani sušením. 

4. Používejte bylinky, a omezte tak solení

Obecně se nám Čechům moc nedaří dodržovat max. dávku 5 g soli za den. Takže každá rada, jak snížit množství použité soli, se hodí. Např. takový libeček, bazalka nebo pažitka mají velmi výraznou chuť, díky které nebudete muset jídlo tolik solit

5. Skvělá chuť, zanedbatelné kalorie

A poslední výhoda bylinek v jídle pro všechny dietáře. Díky jejich zanedbatelné energetické hodnotě vám jejich použití určitě neudělá pomyslnou čáru v “deficitním rozpočtu”. 

Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

Nejčastěji používané zelené bylinky a jejich využití

Petrželová nať

polévky, salát Tabouleh, ochucení brambor, dresingy

Bazalka 

pesto, rajčatová omáčka nebo polévka, drůbeží maso, těstoviny, salát Caprese, pizza

Tymián

ryby, maso, zvěřina, nádivky, omáčky 

Rozmarýn

ryby, králičí nebo jehněčí maso, zvěřina, vepřové maso, pečené brambory

Máta

koktejly, smoothies, letní dezerty, kuřecí maso

Oregano

těstoviny, sýry, vejce, rajčatová omáčka, pizza, nádivky

Pažitka

pomazánky, vejce, polévky, čerstvý sýr, dresingy

Koriandr

asijská kuchyně, polévky, saláty, guacamole

Majoránka

polévky, bramborová jídla, guláše, pizza

Co si z toho vzít? 

Mít doma svůj malý bylinkový ráj ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale také uděláte něco pro své zdraví. Na domácí pěstování zelených natí nemusíte mít “vysokou zahradnickou”, zvládne to opravdu každý. Na jaře je ideální doba pro růst bylinek, tak vzhůru do toho!

Poděkuj autorovi
8
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________