Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

Komentáře
Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Čerstvé zelené natě jsou nutností v každé profesionální kuchyni. Představte si, že sledujete pořad o vaření, kde kuchař vaří obklopen květináči s bazalkou, pažitkou nebo oregánem, stačí mu se natáhnout, odstřihnout lístečky a těmi zakončit lahodný pokrm. Taky už se vám sbíhají sliny?

Zelené natě nejsou nositeli jen krásné chuti a vůně, mohou váš pokrm udělat i zdravějším. Pěstování bylinek doma zvládne úplně každý, můžete se do toho pustit hned a brzy budete mít radost z vašich vyšperkovaných jídel. 

Co se v dnešním článku dozvíme? 

  • Jak na pěstování bylinek v domácích podmínkách
  • Jaké zdravotní benefity v sobě zelené natě skrývají
  • Do jakých pokrmů se hodí nejznámější zelené bylinky

Jak si vytvořit vlastní kulinářský ráj? 

1. Rozmyslete si, jaké bylinky budete nejčastěji používat

  1. Máte rádi italskou kuchyni? S bazalkou nebo oregánem určitě neuděláte krok vedle.
  2. Do mexických nebo asijských pokrmů se často hodí koriandr.
  3. Spousta jídel se neobejde bez petrželové natě.
  4. Čerstvá máta se hodí pro ochucení vody, do koktejlů nebo sladkých dezertů.

2. Připravte si vše potřebné

Bylinky můžete začít pěstovat od semínek. To je ale delší a náročnější cesta. Osobně vám doporučuji zajít do blízkého zahradnictví, koupit si tam sazeničky a ty si doma jen přesadit.

V zahradnictví si taky nakupte truhlíky – velikost v závislosti na plánovaném počtu sazenic. A nezapomeňte na rostlinný substrát.

3. Nechte si poradit

V zahradnictví si také můžete nechat poradit, na jakém místě ve vašem bytě (většina zelených natí má ráda slunce) se bude mít vaše bylinka nejlépe nebo jaké rostliny se spolu “snesou” v jednom truhlíku. 

4. Sklízejte tu nádheru

Když už máte sazeničky přesazené, nezapomínejte je pravidelně zalévat (v teplých dnech každý den) a hezky o ně pečovat. Vaše úsilí se stokrát vrátí ve skvělých jídlech a dobrém pocitu ze sebe. 

Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

5 superschopností, kterými disponují voňavé zelené lístečky

V minulosti měly bylinky postavení spíše medicínské než kulinářské. Vyráběly se z nich všelijaké tinktury nebo čaje, které lidem pomáhaly od různých neduhů. 

V současné době převažuje postavení kulinářské. Pojďme si ale připomenout, jaké zdraví prospěšné vlastnosti tyto natě nabízejí. Pro zachování prospěšných látek je vhodnější bylinky přidávat až při dokončování pokrmů. 

1. Antioxidační vlastnosti

Například flavonoidy, které najdeme zejména v zeleném čaji, se vyskytují také v šalvěji, rozmarýnu nebo tymiánu. Flavonoidy působí (synergicky) s vitaminem C, mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Byly u nich prokázány také protirakovinné a protizánětlivé účinky. 

Látky, které mohou mít protinádorové působení v organismu, se našly také v mátě, bazalce, oregánu, koriandru, petrželové nati, pažitce nebo v kopru.

2. Zlepšení trávení

Z dalších příznivých účinků bylinek stojí za zmínění vliv konzumace máty na trávicí systém. Máta (ať už čerstvá, nebo sušená) byla podrobena studiím a ty potvrdily její pozitivní vliv na problémy s trávením.

Za pozitivními vlivy máty stojí její esenciální olej, který např. uvolňuje možné napětí (spasmy) svalů v trávicím traktu. Může pomoci např. při bolesti břicha, nevolnosti nebo při syndromu dráždivého tračníku

3. Antibakteriální a antimykotické účinky

Některé zelené natě, jako je třeba oregano, rozmarýn, bazalka, koriandr nebo tymián, jsou nositeli látek, které mohou zneškodnit škodlivé účinky mikrobů, které můžeme najít v jídle (např. různé kmeny stafylokoků, salmonel nebo mykobakterií).

Jisté studie dokazují, že tyto účinky některé zelené natě neztrácí ani sušením. 

4. Používejte bylinky, a omezte tak solení

Obecně se nám Čechům moc nedaří dodržovat max. dávku 5 g soli za den. Takže každá rada, jak snížit množství použité soli, se hodí. Např. takový libeček, bazalka nebo pažitka mají velmi výraznou chuť, díky které nebudete muset jídlo tolik solit

5. Skvělá chuť, zanedbatelné kalorie

A poslední výhoda bylinek v jídle pro všechny dietáře. Díky jejich zanedbatelné energetické hodnotě vám jejich použití určitě neudělá pomyslnou čáru v “deficitním rozpočtu”. 

Lepší trávení a skvělá chuť jídla. Proč se pustit do pěstování bylinek a jak je používat?

Nejčastěji používané zelené bylinky a jejich využití

Petrželová naťpolévky, salát Tabouleh, ochucení brambor, dresingy
Bazalka pesto, rajčatová omáčka nebo polévka, drůbeží maso, těstoviny, salát Caprese, pizza
Tymiánryby, maso, zvěřina, nádivky, omáčky 
Rozmarýnryby, králičí nebo jehněčí maso, zvěřina, vepřové maso, pečené brambory
Mátakoktejly, smoothies, letní dezerty, kuřecí maso
Oreganotěstoviny, sýry, vejce, rajčatová omáčka, pizza, nádivky
Pažitkapomazánky, vejce, polévky, čerstvý sýr, dresingy
Koriandrasijská kuchyně, polévky, saláty, guacamole
Majoránkapolévky, bramborová jídla, guláše, pizza

Co si z toho vzít? 

Mít doma svůj malý bylinkový ráj ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale také uděláte něco pro své zdraví. Na domácí pěstování zelených natí nemusíte mít “vysokou zahradnickou”, zvládne to opravdu každý. Na jaře je ideální doba pro růst bylinek, tak vzhůru do toho!

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!