Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Proteiny (I.část)

1. 3. 2010
Komentáře
Proteiny (I.část)

Nemůžeme začít jinak, než od největší a nejvíce využívané skupiny doplňků tj. proteinových přípravků. Pokud si však chcete osvěžit základy výživy, klikněte zde https://aktin.cz/clanek/8‑bilkoviny

Proteinové přípravky

            U nadpisu tohoto oddílu jsem trochu váhal. Jaké slovo dát za ono „proteinové“ zvolil jsem přípravky. Neboli výrobky zaměřené na zvýšené dodání bílkovin do organismu. Na našem trhu se objevuje nepřeberné množství těchto produktů. Neliší se pouze příchutí a výrobcem, ale hlavně složením aminokyselinového spektra, množstvím proteinů a jejich typem. Pokusím se vám tedy připravit malého průvodce tímto složitým labyrintem a nasměrovat vás tak k vysněnému cíli.

Syrovátka

            Pokud mluvíme o proteinových přípravcích, nemůžeme začít jinak než chválou opěvovanou a vyzdvihovanou syrovátkou. Jedná se v podstatě o bílkovinu kravského mléka (obsah kolem 20%), zde se objevuje společně s kaseinem (80%), dalším mléčným proteinem. Na rozdíl od hrudkovitého kaseinu, je ve vodě dobře rozpustná a tím i lépe vstřebatelná. Tomu odpovídá i její biologická hodnota 100 (nejvyšším číslem je jak jinak také 100). Máme tedy co dočinění s velmi kvalitním proteinem. Výrobky s převahou syrovátkové bílkoviny jsou označovány názvem WHEY‑ale pozor ne vždy se u těchto produktů jedná pouze o čistou syrovátku.

 Jak jsem již řekl, syrovátka se vyrábí z kravského mléka. Můžeme ji však získat mnoha zpracovatelskými metodami. Jistě si každý vzpomenete na tajemná označení jako ultrafiltrovaný koncentrát, CFM izolát … Pojďme se na význam těchto názvů podívat podrobněji.

V podstatě se vám do ruky jako konečnému zákazníkovi mohou dostat 3 základní typy syrovátkového proteinu: hydrolyzát, izolát a koncentrát. Tyto tři druhy produktů se od sebe liší nejen poměrem makronutrientů, ale i chutí a vstřebatelností.

Začněme pěkně od začátku, tedy u koncentrátu (označovaný jako WPC- Whey Protein Concentrate). Obsahuje většinou od 30‑80% syrovátkových bílkovin, zbytky mléčného tuku a laktózy. Dnes je nejčastěji používanou surovinou pro výrobu proteinových nápojů a patří ktěm levnějším. U kvalitního výrobku sledujte množství bílkovin (doporučím >65%), ale také zastoupení tuku a laktózy.

Dalším pomyslným stupínkem je syrovátkový izolát ( WPI- Whey Protein Isolate). Jedná se o produkt s obsahem bílkovin vyšším jak 80%. Běžně však tato hodnota dosahuje 90‑98%. Sama o sobě obsahuje méně laktózy a tuků, ale také menší množství vitaminů a minerálů ve srovnání s předchozím koncentrátem. Izolát je možno získat mnoha způsoby. Nejjednodušším je prostá filtrace, dále pak CFM (Cross Flow Microfiltration‑filtrace pomocí keramických filtrů) a iontová výměna. Jednotlivé druhy filtrace se od sebe technologicky liší (iontová výměna se považuje za nejkvalitnější, následuje CFM), cílem všech metod však je zadržet co nejvíce kvalitních bílkovinných frakcí v produktu.

Vrcholem celého snažení o dosažený dokonalého syrovátkového proteinu je hydrolyzát. Je vlastně dalším zpracováním izolátu, kdy se enzymaticky naštěpí dlouhé řetězce syrovátkových proteinů a ty jsou tak pro náš organismus lépe vstřebatelné. I zde však najdeme rozdíly, a to ve stupni hydrolýzy. Čí větší je hydrolýza, tím menší částice bílkoviny nám zůstanou. (tzn. čím menší, tím lépe vstřebatelné). Nevýhodou hydrolýzy je snad fakt, že naštěpení řetězců značně narušuje chuťové vlastnosti proteinu a zvyšuje cenu.

Jak a kdy syrovátkové proteiny používat?:

Syrovátkový protein se zpravidla využívá v čase ihned po tréninku. Zde bych volil nejkvalitnější variantu, tedy hydrolyzát (s co největším stupněm hydrolýzy) následovaný izolátem. Syrovátkový koncentrát je spíše vhodné zařazovat s větším časovým od tréninku (asi 90 min.), to jako náhradu jídla. Vhodný je také pro doplnění kaseinové bomby před spaním, a to z hlediska pokrytí prvních hodin trávení. Celková dávka proteinu by se ve všech případech měla pohybovat v rozmezí 30‑50g.

Nechci vás přetěžovat, a tak si nechám pokračování tohoto článku na příště. Ještě nás čekají další typy bílkoviny, které se v proteinových přípravcích objevují nejčastěji. Probereme si jejich výhody, vhodnou dobu užívání a vlastnosti.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.