Ačkoliv káva hned po vypití krevní tlak zvýšit může, z dlouhodobého hlediska už to tak jednoznačné není.
Nejnovější meta‑analýzy dokonce naznačují, že pravidelné pití kávy riziko hypertenze snižuje.
K pití kávy se staví pozitivně také významné světové autority, které se zabývají zdravím srdce a hypertenzí.
Z kávy se v poslední době stává doslova zázračný nápoj. Nejen že nás totiž každé ráno úspěšně tahá z postele, ale navíc skvěle chutná a má na naše zdraví nespočet zdravotních benefitů. Pokud už se káva dostane do spojitosti se zdravotními riziky, pak se nejčastěji mluví o jejím vlivu na zdraví srdce a krevní tlak. Jsou ale tato rizika skutečná?
Kolik kávy je příliš kávy? Přečtěte si náš další článek Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
Káva zvyšuje krevní tlak jen dočasně
Je velký rozdíl mezi dočasnými a dlouhodobými účinky. Dočasné účinky dokážeme dobře vypozorovat, ale na celkové zdraví mají často jen malý dopad. Dlouhodobé účinky mají vliv mnohem větší, ovšem ne vždy je dokážeme správně vyhodnotit. Pokud jde o kávu, jasno máme především v těch dočasných účincích. Vypití 1–2 šálků kávy (80‑300 mg kofeinu) zvyšuje systolický i diastolický tlak(přibližně o 3–8 mm Hg, resp. 4–6 mmHg) asi po 30 minutách od vypití, vrcholu dosáhne asi po 60–90 minutách a na původní hodnoty se vrátí přibližně do 4 hodin.
Zvyšuje ale pití kávy krevní tlak dlouhodobě? To je otázka, kterou odborníci řeší již téměř 100 let. S množstvím studií publikovaných v nedávných letech se zdá, že definitivní odpověď je už skoro na dosah.
Působí káva s mlékem na lidské tělo odlišně v porovnání s klasickou kávou? Dozvíte se v našem dalším článku Opravdu káva s mlékem škodí zdraví a způsobuje trávicí potíže?
Koktejl bioaktivních složek v kávě a jejich účinky
Do současné doby bylo v kávě identifikováno přes 1000 chemických sloučenin, z nichž mnohé vznikají při samotném procesu zpracování kávových zrn. Mezi ty nejvíce aktivní látky patří kofein a antioxidanty jako kyselina chlorogenová, ferulová, trigonelin nebo melanoidiny. Všechny tyto látky mohou mít na krevní tlak vliv – u kofeinu se předpokládá možné zvýšení krevního tlaku, naopak antioxidanty jej snižují.
Vliv jednotlivých složek kávy na hodnotu krevního tlaku si můžeme ukázat na následujícím schématu (obrázek pochází z publikace Surma a kol., 2021):
Při pohledu na mechanismus působení jednotlivých složek kávy je zřejmé, že vyhodnotit rizika na základě teorie je všechno jen ne jednoduché. K tomu všemu je potřeba uvážit, že jednotlivé složky nejsou v kávě zastoupeny rovnoměrně, a tak některé účinky mohou být vlivem rozdílné dávky násobně silnější než jiné. Skutečný vliv kávy na krevní tlak v dlouhodobém hledisku nám tak mohou pomoci zjistit experimentální studie, kterých se za posledních několik let publikovalo ohromné množství. Jak to s tou kávou nakonec je?
Jaký je rozdíl mezi mletou a instantní kávou? Dozvíte se v našem dalším článku Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?
Zvyšuje pravidelné pití kávy riziko hypertenze?
Při pohledu na výsledky meta‑analýz provedených v posledních letech jsou výsledky spíše pozitivní:
Jedna z posledních meta‑analýz z roku 2018založená na 10 kohortových studiích došla k závěru, že pravidelné pití kávy je spojeno s nižším rizikem vysokého krevního tlaku. Na základě analýzy více než 240 tisíc jedinců zapojených do studie vědci vyhodnotili, že s každým šálkem kávy (až do 8 šálků denně) klesá riziko hypertenze o 2 %.
Další italská meta‑analýza z roku 2019pozorovala podobnou závislost. Pravidelné pití více než 1 šálku kávy denně bylo ve studii spojeno se snížením rizika hypertenze.
Také korejská meta‑analýza z roku 2020došla na základě 4 studií k pozitivním závěrům, kdy osoby pijící pravidelně kávu měli přibližně o 10 % nižší riziko vzniku hypertenze v porovnání s těmi, kteří kávu nepijí.
Jednou z nejnovějších kohortových studií je práce z roku 2021, ve které vědci zjistili, že největších benefitů vzhledem ke snížení rizika vzniku hypertenze bylo dosaženo u nekuřáků, kteří pili mezi 1 až 3 šálky kávy denně.
Ovšem ne všechny studie dochází k pozitivním výsledkům
Meta‑analýza z roku 2021, která zahrnovala 11 randomizovaných kontrolovaných studií o celkovém počtu 470 osob, došla k závěru, že užívání kofeinu zvyšuje systolický tlak o 3,04 mmHg a diastolický tlak o 2,45 mmHg.
Zajímavé výsledky přinesla také studie z roku 2021, která ukázala, že pravidelné pití kávy může vést ke zvýšení krevního tlaku u osob s genetickými predispozicemi k hypertenzi.
V každém případě je potřeba brát do úvahy, že zjištěné výsledky jsou získané na základě observačních studií, které se nezabývají příčinným vztahem mezi kávou a rozvojem hypertenze. Zdá se však pravděpodobné, že pití kávy ve vztahu k rozvoji hypertenze zdaleka není tak rizikové, jak se dříve myslelo.
Vysoký krevní tlak se týká více než třetiny české populace. Víte, jaká jsou jeho rizika? Zjistíte v našem dalším článku Znáte rizika vysokého krevního tlaku? Třetina lidí netuší, že má zdravotní problém
A co si o kávě myslí světové odborné autority, které se zabývají hypertenzí?
Ačkoliv vyjádření světových organizací zabývajících se hypertenzí se nese spíše v obecné rovině, ani z této strany rozhodně nenabydeme dojmu, že by přiměřené pití kávy přinášelo zdravým jedincům zdravotní rizika.
Mezinárodní společnost pro hypertenzi (2020): “Káva společně se zeleným a černým čajem jsou v přiměřeném množství považované za zdravé nápoje.”
Evropská společnost pro hypertenzi a Evropská společnost pro kardiologii (2018): “Konzumace kofeinu je spojená s akutním zvýšeným krevního tlaku, káva má však na srdečně-cévní zdraví ochranný účinek.”
Americká společnost pro hypertenzi, Americká kardiologická asociace (2017): “U osob s hypertenzí pití kávy dočasně zvyšuje krevní tlak, z dlouhodobého hlediska však pití kávy nezvyšuje riziko hypertenze ani srdečně-cévních onemocnění.”
Je zřejmé, že ani ty nejvíce fundované autority přiměřené pití kávy nepovažují za zdravotní riziko. Pozor by si tak měly dát především osoby léčící se s hypertenzí a lidé, kteří mají k vysokému krevnímu tlaku genetické predispozice.
Chcete využít benefitů kofeinu, ale káva vás neláká? Poznejte 7 alternativ kávy, které také obsahují kofein
Co si z toho vzít?
Odpíráte si kávu s obavami, že vám zvýší krevní tlak? S největší pravděpodobností k tomu není důvod. U zdravých lidí může káva naopak z dlouhodobého hlediska riziko vysokého krevního tlaku snižovat.
Preferujte kvalitní mletou kávu s převahou druhu Coffea arabica, pro který je typický nižší podíl kofeinu. Celkové denní množství kofeinu by za den pro dospělého člověka nemělo přesáhnout 400 mg, což představuje nejvýše 4–5 šálků kávy denně.
Pozor si dejte v případě, pokud pravidelně užíváte další zdroje kofeinu (kofeinové žvýkačky, energetické nápoje nebo pre‑workouty) či pokud máte v rodině genetické predispozice ke zvýšenému krevnímu tlaku.