Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

KE ZDRAVÍ S IN-LINE BRUSLEMI!

Komentáře
KE ZDRAVÍ S IN-LINE BRUSLEMI!

Aerobní aktivitě by se měl věnovat každý z nás. A in‑line bruslení je dobrý způsob jak rozhýbat tělo a přitom si užít zábavu.

KE ZDRAVÍ S IN‑LINE BRUSLEMI!

In line znamená v překladu „v lajně“ a označuje brusle, které mají kolečka za sebou v řadě. In‑line bruslení zkoušel téměř každý z nás, a kdo ne, může se tuto aktivitu v celkem krátkém čase naučit. In‑line bruslení spojuje příjemné (přírodu, čerstvý vzduch) s užitečným – sport a prospěch tělu. Bruslení je rekreační aktivita, u které si můžete příjemně zacvičit a přitom na projížďce pročistit hlavu, zároveň ale můžete vzít kamaráda a při klábosení se také trochu zapotit. Hodí se pro jednotlivce, rodiny i větší skupiny. Bruslit může malé dítě i důchodce. Je také vhodný pro obézní cvičence, neboť tolik nezatěžuje klouby – je tak lepší než běh nebo jogging. Po in‑linech tak může sáhnout muž i žena každé věkové kategorie a tělesné kondice, zvolit si tempo, intenzitu i dobu cvičení.

In‑line bruslení pomáhá jak fyzické tak psychické kondici (zbavení se stresu, vyčištění hlavy). In‑line bruslení jako aerobní aktivita podporuje kardiovaskulární a respirační systém. Díky in‑linům můžete očekávat rozvoj síly, vytrvalosti a svalové flexibility. Ze svalů se posilují především svalové skupiny dolních končetin, důležité je také držet pevný střed těla (core), čímž se posilují břišní svalstvo, při správném postoji a držení těla se namáhá i svalstvo zádové. Pohyby do stran působí také na hýždě a boky. Rozsah posílení těla při in‑line bruslení je tedy celkem znatelný. Samozřejmě bruslení slouží i k redukci váhy (hodinové bruslení spálí cca 2000kj – mění se podle terénu a individuálního přístupu). In‑line bruslení jako sportovní aktivita je prevencí proti civilizačním chorobám a posiluje náš imunitní systém.

Proč se věnovat In‑line bruslení?

  • Zlepšení fyzické i psychické kondice
  • Zlepšení svalové síly, flexibility, vytrvalosti, kondice
  • Posílení několika svalových skupin současně – dolní končetiny, břišní, zádové svalstvo, hýždě, boky
  • Podpora kardiovaskulárního a respiračního systému
  • Redukce váhy
  • Zlepšení držení těla, práce s rovnováhou
  • Vhodný pro každého, možné vykonávat samostatně i ve skupině

Bruslení se tváří jako nenáročná aktivita, kdy příjemně sjíždíte stezky a trochu zpocení se vrátíte domů. In‑line bruslení může být i adrenalin, když se rozhodnete sjíždět svahy a nebezpečné stezky. Pro vaše zdraví a tělesnou kondici ale nebezpečí nepotřebujete. Stačí si zvolit trasu, obout správné brusle a zvolit tempo, jakým chcete aktivitu vykonávat. Brusle si volte o půl čísla větší, ať se noha může trochu hýbat, zároveň však musí být v kotníku zpevněná přezkou nebo šněrováním, aby nedošlo ke zlomení nohy. Brusle si můžete koupit také s brzdami, které bývají většinou na patě dominantnější nohy. Tak je jednodušší zpomalit a zastavit. Kolečka bruslí jsou jinak tvrdá, což následně ovlivňuje jejich rychlost a opotřebování. S podrobnějším výběrem bruslí vám ale pomůže oborník ve specializovaném obchodě. Mimo brusle je také dobré mít chrániče na kolena, lokty a helmu. Dále je dobré pohodlné prodyšné oblečení, láhev vody, popř. i ručník.

in-lineDůležitá je také technika bruslení. Nejdůležitější je udržet rovnováhu a naučit se ji přenášet z jedné nohy na druhou. Nohy by měly být mírně od sebe a pokrčené v kolenou. Váha těla spočívá na přední části chodidel, ruce se střídavě pohybují jako při chůzi (pravá noha, levá ruka) a jejich švih vám dodává na rychlosti. Pokud stojíte na bruslích poprvé, snadno se naučíte bruslit sami nebo s přítelem bruslařem, pokud to ale myslíte s in‑liny vážně, zvolte kurs bruslení.

Pokud zvažujete, že zařadíte in‑line bruslení mezi své aerobní aktivity, měli byste zvolit intenzitu, kterou se chce bruslení věnovat. Pokud uvažujete o bruslení pouze rekreačně, stačí více jak půl hodiny denně, ale je vhodné jít si zabruslit vícekrát než jednou - dvakrát týdně, abyste spalovaly dostačující počet kalorií. Během kratší jízdy totiž téměř nespalujete (asi až po 20minutách), i když je tu samozřejmě afterburn efekt (spalování po dokončení cvičení), není tak znatelný jako u vysokointenzivních cvičeních, oproti nim se bruslení tváří jako nenáročná aktivita. Pokud si chcete zlepšit svou kondici, pusťte se do dynamičtějšího bruslení, které je rychlejší, může zahrnovat složitější terén s kopci či překážkami. Zkušení bruslaři už považují obtížný terén za samozřejmost, na bruslích skáčou, sprintují a nebojí se investovat do dražších bruslí. Ať už jste jakýmkoli typem bruslaře, před vyjížďkou si připravte terén své cesty a naplánujte si čas. Pro takovéto aerobní aktivity se hodí také používat měřič tepové frekvence, ten vám pomůže zjistit, v jakém tempu se pohybovat, abyste neustále spalovaly a bruslení tak bylo efektivní i pro redukci vaší tělesné váhy. Samozřejmě existuje i intervalové bruslení (střídání vysokého tempa bruslení a nízkého ježdění), takovéto bruslení je ale vhodnější pro zkušené bruslaře, kteří bezproblémově ovládají přepínání rychlosti v jakémkoli terénu.

Samozřejmě existuje i mnoho různých typů bruslení – fitness bruslení, rekreační bruslení, freestyle, speedskating, terénní bruslení, hokej. Pro každé bruslení je typický jiný terén, jiná technika a jiné brusle. Pokud do svého programu zařadíte bruslení jako aerobní aktivitu, nezapomínejte ani na posilování – pro ideální postavu je nejvhodnější 2x v týdnu aerobní aktivita, 3x v týdnu posilování.

In‑line pro zpestření

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.