Arašídové, kešu nebo mandlové

Arašídové, kešu nebo mandlové

Dalo by se to považovat za volné pokračování článku, který si u vás našel poměrně slušnou odezvu. Dnes se podíváme na ořechové máslo trochu jinak a rozebereme si jeho jednotlivé varianty a také tu, která je pro vás pravděpodobně nejvýhodnější. 

Arašídové, kešu nebo mandlové

Původně jsem neplánoval, že bych měl na článek o arašídovém másle nějakým způsobem navazovat. Nicméně po obrázku kešu másla na mém instagramu a po posledním a velmi milém dotazu, jestli jsem si všiml, že všechno, o čem píšu (tedy včetně kešu a mandlového másla), nazývám arašídovým máslem, jsem se rozhodl, že je potřeba trochu navázat a ukázat si, které to máslo je tedy tím nejlepším všelékem a laskominou našeho fitness světa. 

Ořechová másla si našla širokou základnu svých fanoušků. Od doby, kdy byla uvedena na trh, tak se s nimi doslova roztrhl pytel. Dnes máme již velmi široké zastoupení různých variant, které si člověk (spotřebitel) může objednat, a které by mohl konzumovat. Ty tradiční však zůstávají stejné. Jsou jimi arašídové máslo, kešu máslo a máslo mandlové. Právě těmito třemi se budeme dnes zabývat. 

Arašídové máslo

Objevilo se na trhu jako první. Jistě znáte malé lahvičky arašídového másla, které se semtam dostaly na pult v jednom nejmenovaném supermarketu v jejich americký týden. Již tyto začaly působit na naše chuťové pohárky a ovlivňovat naše myšlení ve vztahu k jejich oblíbenosti. O ní nám něco málo napoví nutriční složení. 

Nutriční informace


Energie 2402 kJ
Sacharidy 11,6 g
Bílkoviny 29,6 g
Tuky  46 g
Vláknina 8,5 g

Tuky v arašídovém másle


Tuky jsou tím hlavním, proč většina "fitness lovers" využívá právě ořechová másla. V arašídovém másle tvoří tuky celých 46 % objemu. Z tohoto množství je 8 g nasycených tuků, 21 g tuků mononenasycených a více jak 14 g polynenasycených mastných kyselin.

Zastavme se krátce právě u nejobsáhlejší skupiny mononenasycených tuků resp. tuků s mononenasycenými mastnými kyselinami. Celých 51 % ze všech mastných kyselin v arašídovém másle tvoří kyselina olejová. Tato mastná kyselina je jednou z nejčastěji se vyskytujících kyselin v jídlečníku přímořské kuchyně. Je například podstatnou součástí olivového oleje. Tato mastná kyselina není esenciální, jsme tedy schopni si ji bez problému vytvořit. Ideální je však v případě, kdy se snažíme nahradit nasycené mastné kyseliny zdravější variantou. 

Druhou nejobsáhlejší skupinou jsou polynenasycené mastné kyseliny. Zde je nejpodstatnější mastnou kyselinou, a také kyselinou s nevyšším výskytem kyselina linolová. Tato mastná kyselina pochází z "rodiny" kyselin omega-6. V arašídovém másle je jí obsaženo 26 %. Kyselina linolová je pro náš organismus esenciální. Je tedy nutné ji příjímat běžnou stravou. Její nedostatek (který však zpravidla nehrozí, kvůli přemíře MK omega -6 v naší stravě) může způsobit vypadávání vlasů a špatné hojení. 

Ve vztahu k mastným kyselinám nás bude zcela jistě zajímat, jaký je jejich poměr v arašídovém másle. Těch nasycených zde nalezneme 21 %, mononenasycených 54 %. Zbylé mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených. 

Tukem to však nekončí ...


Arašídové máslo je poměrně bohaté právě na bílkoviny. A nutno říct, že tyto bílkoviny nejsou zcela nevyužitelné. Samozřejmě předpokládám, že nebudete arašídové máslo konzumovat primárně kvůli bílkovinám, ale každý gram se hodí. Nutno podotknout, že arašídový protein nemá tu nejvyšší biologickou hodnotu. Pohybujeme se na hladině 47. Nejzastoupenějšími aminokyselinami v arašídovém másle jsou kyseliny asparagová a glutamová. 

Pokud se budeme dívat dále, a sice na vitamíny a minerální látky. Můžeme říct, že se nejedná o zcela výhodný zdroj vitamínů. Můžeme zde však najít využitelné minerální látky. A to 700 mg draslíku a 330 mg fosforu, jako druhé nejčastěji se vyskytující minerální látky. 

Kešu máslo 

Každý, s kým se bavím o ořechových máslech, mluví o oblíbenosti kešu másla. Není divu, je zcela nové. Dříve se u nás neprodávalo a našlo si slušnou základnu fanoušků, kteří mu holdují. Obliba může spočívat v mnoha faktorech, které společně hrají na jednu notu. Opět by nám mohlo napovědět složení. 


Energie 2420 kJ
Sacharidy 16,7 g
Bílkoviny 20,4 g
Tuky  67,2 g
Vláknina 2 g

Tuky v kešu másle


Z uvedeného vidíte, že kešu máslo má daleko více tuku, než máslo arašídové. Do nutriční tabulky jsem si vzal složení másla od jednoho z výrobců, který do másla přidává 4 % slunečnicového oleje. Nicméně se dá říct, že toto máslo je nejtučnější variantou, ale také nejsladší. Klasické kešu ořechy obsahují až 30 g sacharidů na 100 g. 

Zpět však k tuku. Ten je opět z největší části zastoupen mononenasycenými mastnými kyselinami. A to konkrétně opět olejovou kyselinou, která v tomto případě zastupuje 60 % veškerého tuku. To v kešu másle tvoří téměř všechny mastné kyseliny z kategorie mononenasycené. 

Podíl nasycených mastných kyselin a těch polynenasycených je téměř shodný. Z polynenasycených opět nalezneme téměř osamostatněnou kyselinu linolovou, která je pro náš organismus nezbytná. Nicméně se zde v menším množství objevuje i kyselina α-linolenová. Ta je taktéž esenciální. Známe ji od svého dětství, protože je obsažena v mateřském mléce. Slouží pro správnou funkci nervů a kardiovaskulárního systému. 

V kešu másle je nevíce nasycených tuků v porovnání s mandlovým a arašídovým máslem, a to celých 9,5 g na 100 g. Nejčastěji zastoupenou mastnou kyselinou je kyselina palmitová, která je považována společně s kyselinou myristovou za jednoho z hlavních iniciátorů vzniku kardiovaskulárních chorob. 

Ani zde to tukem nekončí .... 


Již jsem si řekli, že kešu máslo je jedno z nejsladších, které můžeme na trhu najít. Může obsahovat až 25 g sacharidů a 100 g, pouze poloviční část z nich je však jednoduchým cukrem. Samozřejmostí je i obsah vlákniny. Ta je zde zastoupena v množství 2-7 g. 

Kešu máslo není nejbohatším zdrojem bílkovin. Navíc tato bílkovina opět není kompletní. Zajímavostí však může být, že je kešu máslo poměrně bohaté na aminokyselinu arginin, která působí vazodilatačně a může napomoci k našemu napumpování příp. lepší regeneraci. 

Mandlové máslo 

Nevím proč, ale mandlové máslo si takovou oblibu jako dvě předchozí zřejmě jen tak nezíská. Možná je to obecnou neoblíbeností těchto ořechů, jejich silného spojení se zimními svátky nebo konzistencí, kterou slibuje výsledný produkt. Nicméně i tak bychom je neměli zatracovat. Jak to vypadá s nimi a jejich vlivem na naše zdraví? 


Energie 2594 kJ
Sacharidy 6,5 g
Bílkoviny 25,3 g
Tuky  55,5 g
Vláknina 11,7 g

Tuky v mandlovém másle...


Opět vidíte, že v mandlovém máslu je druhé nejvyšší zastoupení tuků z vybraného vzorku másel. Zde by se však mělo jednat o čisté pražené mandle. Tedy bez přídavku oleje. Tato verze ořechového másla má jednu nespornou výhodu, tou je zastopení mastných kyselin. V porovnání s předchozími obsahuje nejméně saturovaných tedy nasycených mastných kyselin, které by mohly negativně ovlivňovat náš kardiovaskulární systém. 

Oproti tomu nejvíce mastných kyselin pochází z mononenasycených mastných kyselin. Celých 70 % spadá právě na kyselinu olejovou, což je nejvíce ze všech tří variant. To není zcela špatné, pokud jimi opravdu nahradíme mastné kyseliny nasycené. 

Opět bychom se podívali i na poslední kategorii. A podobně jako u předchozích, i zde máme nejvíce zastoupenou právě kyselinu linolovou, v malém množství ale i kyselinu α-linolenovou. A to dokonce v prozatím nejvýhodnějším poměru. Právě poměr n-3 a n-6 mastných kyselin se považuje za další velmi rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních chorob. 

Co více najdeme v mandlovém másle? 


Mandlové máslo je nejbohatším zdrojem argininu ze všech uvedených variant, a to ve stejném poměru s kyselinou asparagovou a zhruba polovičním oproti nejhojněji zastoupené kyselině glutamové. Ze všech uvedených v mandlové máslu nalezneme také nejvíce draslíku, který je obecně ve středoevropské kuchyni nedostatkovou minerální látkou. 

Vyhodnocení 

Pokud bych měl zhodnotit všechny tři druhy másla, jsem jednoznačně pro vítězství másla MANDLOVÉHO. Právě toto obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, střední množství bílkovin, nejvíce argininu, ale také nejvýhodnější poměr polynenasycených mastných kyselin. Pokud bychom tedy vybírali dle kritéria "nejzdravější", bylo by to právě toto. 

Druhé místo v použitelnosti a "zdravosti" obsadí máslo ARAŠÍDOVÉ. To je moje oblíbené, nicméně nutno říct, že dle testu je "slabší" než mandlové. Obsahuje nejvyšší množství bílkovin, a střední podíl nasycených tuků. 

Myslím, že všechny milovníky kešu másla nyní zklamu. Nemyslím si ale, že byste si jej přestali kupovat. Kešu máslo vychází ve srovnání se svými "kolegy" asi nejhůře. Není divu, obsahuje nejvyšší množství sacharidů a nasycených mastných kyselin. Nejméně bílkoviny a není nijak extrémně bohaté na minerální látky. 

Na závěr je však nutno říct, že mezi všemi ořechovými másly jsou rozdíly nevelké. Pokud denně budete konzumovat rozumnou dávku, tak se jimi nemusíte mnoho zabývat, nicméně je dobré o nich vědět. Malé doporučení zní, nejezte celé kilo najednou. 

  •