Aneta Synková: "Den ode dne jsem přidávala jídla"

24. 5. 2015
Komentáře
Aneta Synková: "Den ode dne jsem přidávala jídla"
Skutečný příběh, to je to, co by vás samotné mělo vždy inspirovat a posouvat dále. To je také to, co si pro vás připravila Aneta Synková - nová blogerka, se kterou se budete nyní nově setkávat na Aktin.cz. 
 

Aneta Synková: "Den ode dne jsem přidávala jídla"

Jsou to asi 3 roky, co se mi do hlavy dostaly slova jako fitness, cvičení, zdravá strava a hubnutí. Byla jsem dříve holka, jak se říká krev a mlíko, snědla jsem vše, na co pomyslela a pohyb byl maximálně od počítače k leničce, nebo do 5 do rána někde pařit opilá na párty. Řekla jsem si, že takhle už ne! Začala jsem více číst a zajímat se o to, jak zhubnout. Jedla méně a přidala jsem více pohybu. Prostá rovnice. Ale to bych nebyla já, abych něco neudělala špatně (ano, jsem extrémista). Bohužel jsem jedla tak málo, že jsem se dostala až na takovou váhu, která byla doslova podvyživená.
 
Nenechala jsem si nikým poradit, měla svoji hlavu a byla jsem přesvědčená, že dělám všechno skvěle a taky jsem se cítila skvěle. Takhle to šlo bohužel dál, pořád jsem cvičila jako šílená a nejedla (okurky, meloun a plátek masa se vážně nepočítá), ale už mě to nebavilo se držet na takové váze a být pro ostatní ta zvláštní a postrachem. Poté jsem ale měla takové chvíle, že jsem začala do sebe jídlo zase naopak hrnout, abych měla svaly, ale pak jsem měla pocit, že jsem zase nabrala moc, tak jsem to všechno (i ty moje pracně vymakaný svaly) shodila. Takhle jsem nabrala a zhubla snad 10x a balancovala asi 2 roky (achjo, že já neposlouchala).
 
Ale řekla jsem si, A DOST! Chtěla jsem si ve svém životě najít konečně tu správnou cestu, a ne pořád jen balancovat. Chtěla jsem vypracovaný ruce, pevnou postavu, líbit se všem a hlavně velký zadek! Když jsem měla kritických 43 kg, přečetla jsem si pár článků a začala se více zajímat od IIFYM (if it fit your macros, způsob stravování, při kterém máte vypočítané potřebné kalorie, které vaše tělo potřebuje, a vy si jídlo zapisujete a dodržujete příjem kcal, sacharidů, bílkovin a tuků). A to mi doslova zachránilo život. Den ode dne, jsem přidávala jídla, a „nebála“ se jíst, protože vím, že to moje tělo potřebuje, když cvičím a mám svůj BMR který se musí pokrýt (bazální metabolismus, pod kterým jsem kriticky jedla/nejedla). Začínala jsem na 1000 kcal, a dostala se cca na 2500kcal, ale byly chvíle, kdy jsem tam prostě práskla asi 5000 kcal (zlaté arašídové máslo) a to jsem někdy i hubla, protože jsem měla vážně rozjetetý metabolismus. Takhle jsem se stravovala asi půl roku, přičemž, jsem pochopila celou tu podstatu. Cvičit a jíst. Jak prosté, ale mě to trvalo skoro 3 roky tohle pochopit.
Momentálně se stravuji podle pocitu a výkonu, které za den mám (odhadem 2000‑2500 kcal, vážně to už nepočítám, jen si hlídám, abych měla hodně bílkovin). Jednou mám méně, jednou více, podle toho jak se cítím, neřeším nic do puntíků. A je mi tak skvěle! 
 
Mám energie na rozdávání, neřeším a hlavně se nebojím jídla. Vím, že to bez něj nejde a naučila jsem se ho milovat. Spokojená nebudu nikdy (to asi nikdo), ale je mnohem lepší mít trochu masitější tělo a pořádný zadek, než být vyschlá kostra, která se pokouší marně o břišáky. Jídlo je podstatou všeho, ať už chcete nabírat nebo hubnout, musí to být váš přítel. Vím, že jde 15 kg zhubnout, i 15 kg nabrat, ale člověk hlavně musí chtít a jít si za každou cenu za tím svým (ztráty jsou v tomhle případě povoleny).
 
Nyní si svoji váhu 56kg udržuji, cvičím 4x týdně, občas dám nějaký to HIIT, kardio, procházku a nedovedu si to představit jinak. Jídlo je mým nejlepším kamarádem, ráno bych neodešla bez svých krabiček, a když někam jedu, tak musím mít přehled, co bude dostupné a jak se bude stravovat, ale neřeším to už tolik jako dříve. Po žádném jídle se nepřibírá nebo nehubne, to záleží na množství. Stravování je celkově taková závislost, ale kdo je připraven, není překvapen. 
 
Na jednu stranu miluji snídaně (kdo by nemiloval tunu ovesné kaše), ale pár dní v týdnu jedu i IF (intermittent fasting, o něm jsou určitě články a webu), díky kterému jsem zjistila, že když chvilku hladovíte, a vynecháte nebo posunete jídlo, tak vaše tělo neumírá a neodpadají vám všechny svaly. A dokonce to tělu i prospívá a pomáhá i spalovat tuky. Takže v pohodě ráno na lačno dám dřep 60 kg, legpress 200 a zvládnu i ten běh a o to víc se těším na svoje potréningové jídlo.
 
Pořád hledám něco nového, zlepšuji se a zjišťuji, v čem chybuji, ale věřím,že ty největší chyby jsou už zamnou. Nadále chci pokračovat v tom co dělám, a hlavně se dále rozvíjet a i svoji spolupráci s aktinem a určitě se brzy zase ozvu s novým článkem!
 
Anetu Synkovou můžete sledovat na jejím Facebooku Instagramu.
 
Autor textu: Aneta Synková
Zdroje obrázků: sociální sítě viz výše
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?