Proteinové přípravky a jejich výroba

Proteinové přípravky a jejich výroba

Český trh s proteinovými přípravky je naprosto nepřehledný a pro spotřebitele velmi často zcela zmatený. Najdete v něm mnoho názvů a různých kategorií, nicméně nikdy nevíte, která je ta zcela správná, a kterou zvolit právě pro váš cíl. Máte možnost vybírat ale dle metod, kterými jsi proteinové přípravky zpracovány. 

Proteinové přípravky a jejich výroba

Proteinové přípravky a proteiny mají v kulturistické výživě své výsostné postavení. Sportovci považují proteiny za nezbytnou součást výživového programu a využívají ho prakticky všichni. Tento sortiment tvoří také většinu z prodávaných doplňků stravy. Proteinové přípravky se staly v poslední době nejpoužívanějším a nejoblíbenějším doplňkem stravy.
Každý sportovec potřebuje vyšší dávku proteinů (bílkovin) ve své stravě. Tím spíše sportovci v kondiční kulturistice a fitness využívají jejich regeneračních vlastností a vlastností podporujících nárůst svalové hmoty. Proteinové přípravky dodávají kvalitní bílkoviny do stravy sportovce. Existuje velké množství různých proteinových přípravků, jejich hlavní složkou je však dusík. Dusík dává proteinům (bílkovinám) jejich unikátní význam pro lidskou fyziologii.
Proteiny nemohou být v organismu uskladněny ve své původní formě. Musíme tedy tyto látky pravidelně obměňovat ve své stravě. Pokud budeme užívat přebytek bílkovin, bude tento přebytek využit ve formě energie, konvertován na tuk nebo za činnosti ledvin z těla vyloučen. 
Zřejmě nejpopulárnější formou proteinových přípravků jsou přípravky ve formě prášku. Proteinové prášky jsou sušené a zpracované proteiny obsažené v mléce, mase, vejcích či sóje. Ačkoliv se objevují i rostlinné zdroje proteinů, mezi kulturisty jsou oblíbenější živočišné proteiny. Živočišné proteiny jsou obecně považovány za využitelnější. 
 

Proteinové přípravky dělíme na:

  • Celé bílkoviny (syrovátkové, sójové, vaječné – isolát, koncentrát) – jsou pro zažívací trakt přirozenější, mohou však způsobit alergii. 
  • Hydrolyzované bílkoviny – jedná se o předzpracovaný proteinový přípravek, naštěpený na kratší peptidové řetězce, biologická hodnota těchto bílkovin se od původní suroviny příliš neliší, nejčastěji jsou použity pro rychlou dodávku aminokyselin po tréninku.
  • Směsi volných aminokyselin (jednotlivé aminokyseliny, komplexní) – okamžitě využitelné, může však vzniknout aminokyselinová dysbalance.

Proteinové přípravky můžeme následně dělit i dle zdrojů použité bílkoviny.

Proteinové přípravky jsou zpracovávány rozdílnými metodami. Jednotlivé proteiny jsou nabízeny v různých zpracováních. To určuje jejich výslednou kvalitu a cenu konečného produktu. 

  • Suchá cesta – dnes se již tato zastaralá metoda příliš nevyužívá. Výchozí surovina se pouze usuší. Jedná se o levnou výrobu, tudíž jsou výrobky levné, ale ne dobře stravitelné. Můžeme se setkat například se sušeným vaječným bílkem či mlékem.

  • Sušený koncentrát – u této výroby vznikají proteinové suplementy – doplňky stravy s vyšším zastoupením bílkovin neboli koncentráty (volí se určité procentuální zastoupení proteinů). U suplementů je částečně odstraněna laktóza a ostatní odpad. Odstraněny jsou také růstové faktory, laktalbuminy, glykomakropeptidy a podobně, jelikož výchozí suroviny jsou sušeny za vysoké teploty, čímž se bílkovina denaturuje a ztrácí na kvalitě. 
  • Iontová výměna - iontovou výměnou jsou odděleny bílkoviny z výchozí suroviny na základě jejich elektrických nábojů. Pro separaci využíváme dvě chemické látky: kyselinu chlorovodíkovou a hydroxid sodný. Pozitivem je cena výrobního procesu a také nízký obsah laktózy a tuku. Z důvodu použití chemických činidel jsou některé aminokyseliny s důležitými frakcemi denaturovány.
  • CFM (Cross Flow Micronization) – v současnosti nejpoužívanější metoda výroby proteinových suplementů je oddělování bílkovin za pomoci zkříženého toku přes keramické filtry. Ve srovnání s iontovou výměnou je CFM metoda považována za kvalitativně lepší. Efektivně dokáže oddělit syrovátkové bílkoviny od ostatních nežádoucích látek (mléčný tuk, laktóza, denaturované bílkoviny) než iontová výměna. CFM protein prochází póry o velikosti cca 1 mikrometr. Ultrafiltrované izoláty se získávají díky filtrům s póry o velikosti 0,25 mikrometru. Doplňky stravy z kategorie bílkovinných preparátů zpracované metodou CFM se velmi úspěšně používají ve sportovní výživě.
 
Pokud bych vám měl dát zcela jasné doporučeí, tak by znělo, že byste měli vybírat hydrolyzovaný bílkovinný přípravek, nebo alespoň koncentrát zpracovaný metodou CFM. Ne nadarmo se jedná o jeden z nejkvalitnějších a denaturací zcela nezatížených filtrátů, které můžete pro svoje kvalitní pokroky využít. 
  •