Domácí churros s minimem oleje navíc? Proč ne?! Tahle španělská mňamka vás hodně překvapí. Je hotová za chvíli a věřte nám, že až ji namočíte do kvalitní rozpuštěné čokolády, všechny starosti zmizí. :)
1 porce obsahuje
- 146 kcal
- 9 g sacharidů
- 12 g tuků
- 3,5 g bílkovin
Na 20 porcí
- 1 hrnek vody
- 1/2 hrnku másla
- 1 čajová lžička soli
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g hořké čokolády
- 1/2 hrnku 12% smetany
- vanilkový extrakt
Postup
-
Předehřejte si troubu na 200 °C, připravte si plech a vystelte ho pečícím papírem.
-
V hrnci přiveďte k varu vodu, máslo, cukr a sůl. Potom přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vařte na středním plameni 1‑2 minuty, dokud se těsto nespojí a nezačne se odlepovat od stěn hrnce.
-
Odstavte hrnec z ohně a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Šleháním vidličkou nebo mixérem dobře promíchejte, dokud těsto nebude hladké.
-
Těsto nalijte do sáčku na zdobení dortů se špičkou o průměru asi 1 cm. Na připravený plech na pečení tvarujte zhruba 10 cm dlouhé churros (válečky). Nechte mezi nimi dostatek prostoru, aby se neslepily.
-
Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20‑25 minut, dokud nebudou churros zlatavě hnědé a nafouknuté.
-
Zatímco se churros pečou, můžete si připravit čokoládovou omáčku. V hrnci nad párou rozpusťte hořkou čokoládu a smetanu. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte, dokud se vše nerozpustí a nebude hladké.
-
Pak už jenom podávejte. Churros máčejte v čokoládě. Můžete přidat taky oblíbené ovoce a pro vyšší dávku bílkovin třeba řecký jogurt.
Tak dobrou chuť!