Asi čtvrtina ze všech proteinů v těle připadá na kolagen, samotná kůže je pak kolagenem tvořena asi ze 75 %. Podobná tvrzení jste již určitě četli na obalech “kolagenů pro krásu”, pravděpodobně nechyběla ani zmínka o tom, že po 30. roku života vlastní tvorba rapidně klesá. Má užívání kolagenu opravdu v doplňcích stravy vliv na množství hydrataci pokožky a zmírnění vrásek, nebo jde jen o předražený doplněk stravy bez účinku?
Co je to kolagen?
Kolagen je bílkovina, tudíž se skládá z aminokyselin. Z výživového hlediska má kolagen nízkou kvalitu (DIAAS kolagenu je 0), přesto má pro živé organismy obrovský význam. Zajišťuje pevnost a elasticitu tkání.
Na kolagen ve stravě můžete narazit, pokud si k obědu dáte poctivý vývar, k hlavnímu chodu hovězí líčka a jako dezert želatinový dort. Podobné kolagenové hody jsou však spíše výjimkou, proto se kolagen s oblibou užívá v doplňcích stravy, kde se jedná o jeden z nejoblíbenějších produktů vůbec.
Na jaký kolagen můžeme v doplňcích stravy narazit?
Až si budete vybírat kolagen v doplňku stravy, věnujte pár minut studiu etikety a označení použitého kolagenu. Ve skutečnosti je to totiž tak trochu věda.
1. Dělení kolagenu podle typu
V živém organismu je popsáno 28 typů kolagenu. Nejběžnější je kolagen I. typu, který se nachází typicky v kůži, kde se doplňuje s kolagenem III. typu. V doplňcích stravy je známý dále také kolagen II. typu, který se nachází v chrupavkách.
2. Dělení kolagenu podle původu
Kolagen se získává z různých živočišných materiálů. Pokud se zaměříme na kolageny určené k výživě pokožky, nejčastěji jde o vepřový kolagen (z kůže), hovězí kolagen (z kostí) nebo rybí kolagen (ze šupin).
Zvlášť oblíbený je v poslední době rybí kolagen, který je také nejdražším zdrojem. Některé studie poukazují na jeho lepší vstřebatelnost, srovnávacích studií ovšem není dostatek.
3. Dělení kolagenu podle zpracování
Kolagen se v živých organismech vyskytuje v nativní podobě. Při průmyslovém zpracování dochází k denaturaci a ve většině případů také k následné enzymatické hydrolýze. V doplňcích stravy si proto kupujeme především hydrolyzovaný kolagen. Některé patentované kolageny jej označují jako bioaktivní kolagenní peptidy a přiznávám, míra atraktivity tímto označením okamžitě roste.
Ačkoliv v některých případech se preferuje nativní struktura (např. kuřecí kolagen II. typu ve výživě kloubů), u kolagenů určených k výživě pokožky je hydrolýza výhodná, protože zajišťuje rychlejší vstřebatelnost.
Aby toho nebylo málo, některé patentované kolageny jsou prodávány pod vlastními obchodními názvy, u nás je nejznámějším příkladem Verisol® (kolagen I. typu), dalšími příklady jsou třeba BioCell Collagen® (kolagen II. typu, chondroitin a kyselina hyaluronová) nebo Pure Gold Collagen® (kolagen I. typu). Patentovaný kolagen garantuje optimální distribuci molekulových hmotností přítomných peptidových struktur, navíc disponuje řadou provedených studií. Výsledkem je samozřejmě vyšší cena.
Jakým způsobem může kolagen ovlivnit funkci kůže?
Na první pohled zní celá myšlenka logicky. Vlastní tvorba kolagenu s rostoucím věkem klesá, proto není nic snazšího, než si najít vhodný zdroj kolagenu v potravě a poctivě jej konzumovat. Této logice stojí v cestě náš trávicí systém. Ten totiž snězený kolagen rozloží na jednotlivé aminokyseliny nebo velmi krátké peptidy, nakonec tedy z něj tělo má podobný “materiál”, jako kdyby zkonzumovalo jakýkoliv jiný zdroj bílkovin. To automaticky neznamená, že je kolagen podvod, jen je vhodné nespokojit se pouze s jednoduchou rovnicí “kolagen ve stravě = kolagen v těle”.
Ve vědeckých publikacích se popisují 2 základní mechanismy účinku:
1. Kolagenní peptidy jako stavební materiál: hydrolyzovaný kolagen je snadno stravitelný a poskytuje tak stavební materiál pro vlastní tvorbu kolagenu a elastinu. Výhodou je, že hydrolyzovaný kolagen poskytuje některé aminokyseliny, které ostatní bílkoviny ze stravy neobsahují (hydroxyprolin).
2. Kolagenní peptidy jako signální molekuly: krátké kolagenní peptidy, které jsou vstřebány v tenkém střevě mohou ve fibroblastech stimulovat vlastní tvorbu kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové.
Jaké výsledky přináší vědecké experimenty?
Užívání kolagenu ve vztahu k hydrataci kůže či zmírnění vrásek je téma studované v mnoha vědeckých pracích. V první řadě stojí za zmínku, že studie jsou zcela ve shodě ohledně zdravotní nezávadnosti užívání hydrolyzovaného kolagenu, které je prakticky bez vedlejších účinků i při dlouhodobém užívání.
Poslední provedenou meta‑analýzou je publikace de Mirandy a kol. z roku 2021. Výsledky byly vyhodnoceny na celkem 1125 subjektech, z 95 % na ženách. Na základě provedených studií bylo ukázáno, že užívání hydrolyzovaného kolagenu po dobu alespoň 60–90 dní má pozitivní vliv na hydrataci kůže a zmírnění vrásek. Pozitivní vliv byl pozorován ještě 30 dní po dobrání doplňku stravy. Závěry jsou ve shodě s předešlou meta‑analýzou od Barati a kol. z roku 2020.
Speciální kategorií jsou patentované kolageny, nejznámějším příkladem je na českém trhu kolagen Verisol®. Ten může být hovězí, vepřový nebo rybí, ve všech případech však garantuje optimální distribuci molekulových hmotností přítomných peptidů.
Kolagenní peptidy byly studovány nejméně v 5 vědeckých studiích nejčastěji v dávce 2,5 g denně, nejnovější rybí kolagen byl testovaný v dávce 5 g denně. Všechny studie došly k pozitivním výsledkům užívání tohoto druhu kolagenu. Určitou vadou na kráse je, že všechny provedené studie s kolagenem Verisol® jsou z dílny stejných vědců z Univerzity v Kielu a Kolagenového výzkumného institutu v Kielu.
- Chcete se dozvědět také o účincích kolagenu na kloubní aparát? Přečtěte si náš další článek Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů – má smysl?
Dávkování kolagenu pro podporu funkce kůže
Studie pracující s hydrolyzovaným kolagenem používají denní dávku v rozmezí 1–10 g kolagenního hydrolyzátu. Nejčastěji jsou používané dávky 2,5–5 g hydrolyzovaného kolagenu denně.
Na dostatečnou dávku hydrolyzovaného kolagenu si dejte pozor především v případě želatinových tobolek, jelikož do jedné kapsle se vejde jen asi 0,5 g hydrolyzovaného kolagenu. Vybírejte si proto takový výrobek, u kterého je dávkování nastavené tak, aby navržená dávka hydrolyzovaného kolagenu byla dostatečná.
Kolagen komplex s kyselinou hyaluronovou
Co si z toho vzít?
Pozitivní vliv hydrolyzovaného kolagenu na zdraví kůže a pleti lze považovat za prokázaný. Stejně tak jsou navržené různé mechanismy, pomocí kterých může kolagen účinkovat. Optimální dávka se zdá být asi 2,5–5 g hydrolyzovaného kolagenu denně. Užívání je vhodné po dobu alespoň 4–8 týdnů pro viditelné výsledky.
Stále je však vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu, které mají na zdraví kůže často ještě mnohem větší vliv. Dbát na dostatečný příjem bílkovin, ovoce a zeleniny, chránit se před UV zářením, omezit užívání alkoholu a cigaret a dodržovat zdravý spánkový režim.