Kolostrum a jeho vliv na lidské zdraví

ověřil/a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáře
Kolostrum a jeho vliv na lidské zdraví
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Kolostrum je prvotní mateřské mléko, které se u savců tvoří těsně před porodem.
  • Vyniká vysokým podílem protilátek, růstových faktorů a enzymů.
  • Některé studie uvádí pozitivní vliv na imunitu a stav střevní sliznice.

Kolostrum neboli mlezivo je mateřské mléko, které se u savců začíná tvořit těsně před porodem. Je specifické obsahem některých specifických látek, které mají mláděti zajistit podporu obranyschopnosti a zrychlený růst. V doplňcích stravy se používá nejčastěji sušené kravské kolostrum, které má vysoký podíl protilátek (imunoglobulinů). Jaký vliv má užívání kolostra na lidský organismus?

Co je to kolostrum?

Kolostrum se jako mateřské mléko savců tvoří jen po relativně krátkou dobu. Již po několika hodinách od porodu začíná klesat obsah některých specifických látek, po několika dnech se již prakticky netvoří. Svým složením je mimořádně výživné a umožňuje čerstvě narozenému mláděti zrychlený růst a podporu imunitních funkcí. Z hlediska účinných látek jde především o následující:

LátkaPrůměrný obsahFunkce
Bílkoviny14 %Podpora růstu a vývoje
Tuky6,4 %Nutriční funkce
Protilátky5,5 % (IgG)Imunitní funkce
Růstové faktory500 mg/litrPodpora růstu a vývoje
Antimikrobiální peptidy1,1–4,5 %Imunitní funkce
Vápník0,47 %Podpora růstu a vývoje
Hořčík0,07 %Podpora růstu a vývoje

Všechny zmíněné látky se vyskytují i u běžného mléka či mléčných výrobků, nicméně v podstatně nižší koncentraci v porovnání s mlezivem. Například podíl imunoglobulinů je v kolostru více než 200x vyšší ve srovnání s klasickým mlékem.

Čím je kolostrum unikátní?

Pro svůj vysoký obsah některých specifických látek je kolostrum ceněno natolik, že se získává a prodává v sušené formě také v podobě doplňků stravy. Nejčastěji tomu tak je u hovězího kolostra, které je složením příbuzné lidskému mlezivu, méně často se lze setkat s kozím kolostrem.

Imunoglobuliny a další látky podporující imunitní funkce

Imunoglobuliny jsou protilátky, které významně přispívají k obranyschopnosti živého organismu. Na rozdíl od člověka u březí krávy nedochází k přechodu imunoglobulinů skrze placentu k plodu, výhradním zdrojem protilátek je tedy pro telata právě hovězí kolostrum.

I z toho důvodu je hovězí kolostrum velmi významný zdrojem imunoglobulinů, jejich podíl v mlezivu je v rozmezí 4,2–9 % a tvoří spolu s kaseinem hlavní složku bílkoviny mleziva. Z imunoglobulinů jsou nejvíce zastoupeny imunoglobuliny G (IgG), které se mohou vázat na viry a bakterie a pomoci s jejich zneškodněním.

Vedle imunoglobulinů se v mlezivu vyskytují další látky, které mají na imunitní funkce příznivý vliv:

  1. laktoperoxidáza má silné antimikrobiální účinky díky produkci reaktivních forem kyslíku.
  2. lysozym přítomný v mlezivu přispívá k degradaci bakterií.
  3. neutrální oligosacharidy (GOS) mají prebiotickou funkci a mohou specificky podpořit růst probiotických bifidobakterií ve střevní mikroflóře
Kolostrum a jeho vliv na lidské zdraví

Více než 20 druhů růstových faktorů přítomných v kolostru

Mezi nejvýznamnější růstové faktory přítomné v kolostru patří IGF‑I a IGF‑II (Insulin‑like Growth Factor I a II). Bylo ukázáno, že tyto růstové faktory v hovězím kolostru vykazují 100% homologii s růstovými faktory v lidském mateřském mléce.

Tvorba IGF‑I a IGF‑II je u dospělého jedince stimulována růstovým hormonem a má anabolické účinky. Hovězí kolostrum obsahuje řádově větší množství růstových faktorů v porovnání s lidským mateřským mlékem (více než dvacetinásobně), navíc se ukazuje, že tyto látky jsou odolné vůči vysoké teplotě a někteří odborníci se také domnívají, že díky této odolnosti mohou přecházet také přes žaludek v nezměněné podobě.

Vliv užívání kolostra na lidské zdraví

Hovězí kolostrum lze užívat nejčastěji v podobě doplňků stravy, kde se konzumuje sušené kolostrum v želatinových tobolkách nebo lisovaných tabletách. Hlavní předpokládaný účinek ve vztahu k fungování lidského organismu je vliv na imunitní funkce. Některé studie ukazují, že konzumace kolostra může mít pozitivní vliv právě na obranyschopnost člověka.

Z hlediska dalších příznivých vlivů se mluví o podpoře integrity střevní sliznice, zabránění cestovatelským průjmům nebo pozitivní vliv na růst svalové hmoty a zvýšení silové výkonnosti.

Jak si vybrat kolostrum v doplňcích stravy?

V doplňcích stravy se kolostrum nejčastěji vyskytuje původem z hovězího mleziva. Drtivá většina výrobků je standardizovaná na podíl imunoglobulinů G, přičemž kvalitní výrobky obsahují 30% obsah těchto protilátek.

Většina studií, která dochází k pozitivním účinkům kolostra vzhledem k výše zmíněným funkcím, pracuje s dávkami odpovídajícími 500–4000 mg imunoglobulinů G, což odpovídá přibližně 1,7–13,3 g sušeného hovězího kolostra denně.

Co si z toho vzít?

Kolostrum je mateřské mléko, které se u savců tvoří těsně před porodem a jeho produkce rychle klesá již několik dní po porodu. Svým složení se významně liší od mléka produkovaného v dalších týdnech a měsících, má vyšší podíl živin a obsahuje specifické látky podporující růst a imunitní systém mláděte.

Mezi vysoce ceněné látky patří imunoglobuliny a růstové faktory IGF‑I a IGF‑II. Ačkoliv obě skupiny látek mohou být při konzumaci dospělým jedincem rozloženy působením žaludečních enzymů, některé studie ukazují, že alespoň částečně mohou žaludkem procházet v nezměněné podobě.

Kolostrum se prodává jako doplněk stravy nejčastěji původem z hovězího mleziva. Sušené kolostrum bývá standardizováno na obsah imunoglobulinů G, přičemž jako účinná dávka se zdá rozmezí 500–4000 mg imunoglobulinů G v denní dávce.

Proč (ne)míchat protein s mlékem?
Proč (ne)míchat protein s mlékem?
Syrovátkový protein je ve fitness světě nejrozšířenějším doplňkem stravy, který je spojený s mnoha otázkami. Jednou z nich je i způsob jeho přípravy – je lepší protein míchat s vodou, nebo mlékem?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mohou rostlinné alternativy kvalitně nahradit kravské mléko?
Mléčné výrobky jsou strašákem moderní doby. Následkem jejich očerňování, nárůstu počtu veganů a alergií roste na našem trhu výběr alternativ mléčných výrobků. Ještě než poběžíte do zdravé výživy pro rýžový jogurt, přečtěte si tipy, na co si dát při výběru těchto alternativ pozor.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.