Low-FODMAP dieta: pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout obloukem?

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 22. 8. 2022
Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Low-FODMAP dieta: pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout obloukem?
  • Low-FODMAP dieta je eliminační dieta, která může zmírnit potíže při syndromu dráždivého tračníku. 

  • V ostatních případech či u zdravých osob je low-FODMAP dieta nevhodná a může vést k výživovým nedostatkům. 

  • Low-FODMAP dieta má 3 fáze, nejpřísnější eliminační fáze trvá prvních 4-6 týdnů. 

Low-FODMAP dieta vychází z myšlenky staré ani ne 20 let, jedná se tedy o relativně nový koncept stravování. V některých případech může být low-FODMAP dieta doslova vysvobozením ze zdravotních problémů, v jiných situacích jde o zcela nevhodný způsob stravování, kterým si dokonce můžete škodit. 

Low-FODMAP dieta v kostce

Slovo FODMAP je akronym pro Fermentovatelné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy A Polyoly. 

Do této skupiny řadíme látky sacharidové povahy, které jsou pro lidské tělo relativně málo a přechází až do prostředí střevní mikrobioty, kde jsou fermentovány přítomnými mikroorganismy. FODMAP dělíme do čtyř skupin, každá skupina se vyskytuje v odlišných potravinách:

  • Oligosacharidy: pšenice, žito, artyčoky, česnek, cibule

  • Disacharidy (laktóza): mléko, jogurt, smetana, tvaroh

  • Monosacharidy (fruktóza): většina druhů ovoce, med, agávový sirup

  • Polyoly: xylitol, mannitol, sorbitol

FODMAP mají obecně prebiotické účinky. Symbiotické bakterie ve střevech je rozkládají a tvoří z nich krátké mastné kyseliny, které vyživují buňky střevní sliznice a snižují glykemickou odpověď na snězené jídlo. Na druhou stranu pro některé jedince může být nadměrná konzumace FODMAP problematická z následujících důvodů:

  • FODMAP zvyšují osmolalitu střeva, na což organismus reaguje zvýšením množství vody ve střevech. U citlivějších jedinců to může vyvolat průjem. 

  • Zpracování FODMAP střevní mikrobiotou vede k tvorbě plynů, jako jsou methan, oxid uhličitý nebo vodík. To následně může vést k bolestem břicha a plynatosti. 

Low-FODMAP dieta je založená na dočasném vyřazení všech FODMAP z běžných potravin. Po této eliminační fázi jsou některé FODMAP postupně vráceny do stravy zpět, přičemž se zjišťuje, jaké druhy sacharidů jsou zdrojem největších obtíží. Low-FODMAP dieta tedy není pouhou eliminační dietou, jde současně o diagnostický nástroj

Kdy má smysl zařadit low-FODMAP dietu? 

V současné době jediným opodstatněným a prozkoumaným případem, kdy může být indikovaná low-FODMAP dieta, je případ syndromu dráždivého tračníku (IBS). Přibližně každá druhá návštěva gastroenterologa je spojená s osobou trpící IBS a až dvě třetiny pacientů udávají, že jejich problémy jsou spojené s jídlem. 

Jak meta-analýza Marsche a kol., tak meta-analýza Schumanna a kol. ukazují, že low-FODMAP dieta dokáže účinně zmírnit projevy syndromu dráždivého tračníku už v relativně krátké době. Ačkoliv v současné době na toto téma stále není dostatek kvalitních studií, zdá se, že nastavení low-FODMAP diety může být jedním z účinných způsobů, jak u osob se syndromem dráždivého tračníku dosáhnout zlepšení. 

Low-FODMAP dieta: pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout obloukem?

V jakých případech je low-FODMAP dieta nevhodná? 

Low-FODMAP dieta je eliminační dieta - vyřazuje ze stravy široké spektrum potravin. Jakákoliv eliminační dieta je nevhodná, pokud není nezbytně nutná. Bellini a kol. ve svém review z roku 2020 zmiňují 4 hlavní výživové komplikace spojené s low-FODMAP dietou: 

  1. Vyřazení sacharidů bohatých na fruktany může vést k nedostatku sacharidů, vlákniny a železa ve stravě

  2. Vyřazení vícero skupin potravin může způsobit nedostatečný energetický příjem a rychlý pokles hmotnosti

  3. Omezení příjmu zeleniny může vést k nedostatku přírodních antioxidantů ve stravě (karotenoidy, anthokyany, flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamin C). 

  4. Vyřazení mléčných výrobků může vést k nedostatku vápníku v organismu, jelikož (i) mléčné výrobky jsou jedním z nejvydatnějším zdrojů vápníku a (ii) obsažená laktóza podporuje vstřebávání vápníku. 

Některé studie navíc pozorují rapidní snížení počtu Bifidobakterií již po 4 týdnech striktní low-FODMAP diety. Bifidobakterie jsou jedním z klíčových symbiotických kmenů střevní mikrobioty. Low-FODMAP dieta proto není vhodná ani při diagnostikované celiakii či laktózové intoleranci, jelikož představuje zbytečně velké stravovací omezení. Už vůbec není low-FODMAP dieta vhodná pro osoby usilující o pouhou redukci hmotnosti.

Je vhodné zmínit, že potraviny bohaté na FODMAP jsou považované za vysoce nutričně hodnotné - jsou bohatými zdroji vitaminů, minerálních látek, vlákniny či přírodních antioxidantů. Nakonec samotné FODMAP jsou pro zdravé osoby zcela neškodné a naopak organismu prospívají. 

Low-FODMAP dieta: pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout obloukem?

Jak nastavit low-FODMAP dietu? 

Low-FODMAP dieta se skládá ze 3 po sobě jdoucích fází: 

1. Eliminační fáze

První fáze je současně to nejstriktnější. Po dobu 4–6 týdnů vyřadíte prakticky všechny FODMAP ze stravy. Přibližně 75 % osob trpících IBS pociťuje zlepšení po 6 týdnech. Zatímco běžný příjem FODMAP ve stravě je asi 15–30 g denně, v rámci této fáze by měl být jejich příjem limitován do nejvýše 3 g denně.

2. Reintrodukční fáze

Drtivá většina osob se syndromem dráždivého tračníku špatně toleruje pouze některou ze 4 skupin FODMAP. Cílem této fáze je zjistit, které druhy sacharidů a v jakém množství jsou problematické.

V rámci následujících 6–10 týdnech postupně testujte jednotlivé potraviny obsahující FODMAP. Zkoušejte vždy jen 1 potravinu v rámci jedné zkoušky, mezi jednotlivými testy si nechte vždy alespoň 2–3 dny rozestup. Vedle zkoušené suroviny stále dodržujte pravidla low-FODMAP diety. Pozorujte, jak na příjem jednotlivých druhů FODMAP reagujete. S touto fází vám může velmi pomoci zkušený nutriční terapeut, který s low FODMAP dietou má již nějaké zkušenosti. 

3. Personalizační fáze

Na základě druhé fáze byste měli zjistit, která či které ze skupin FODMAP, případně konkrétně které potraviny, ve vašem těle vyvolají problémy. Tyto potraviny z jídelníčku vyřaďte, ostatní zdroje FODMAP, které na základě zkoušek tolerujete bez problému, můžete zpět zařadit do svého jídelníčku.

Myslete na to, že cílem je vyřadit pouze potraviny, které vám prokazatelně působí potíže. Všechny ostatní zdroje FODMAP zařaďte zpět do jídelníčku, jelikož jde o nutričně hodnotné potraviny obsahující prebiotickou vlákninu. 

S nastavením low-FODMAP diety pomohou mobilní aplikace

S personalizací vašeho jídelníčku vám mohou pomoci také přehledné aplikace do mobilu, které vám ukáží jaké potraviny FODMAP obsahují, případně které konkrétní skupiny FODMAP jsou v dané potravině nejvíce zastoupené. 

Nejoblíbenější aplikací je Monash FODMAP App, kterou vyvinula Monashská univerzita v Melbourne. Jde o stejnou univerzitu, která jako první publikovala low-FODMAP dietu jako možný postup při syndromu dráždivého tračníku. Pokud chcete aplikaci zdarma, lze stáhnout FODMAP A to Z, která je stručnější, ale také umožňuje filtrovat potraviny na základě jednotlivých skupin FODMAP. 

Co si z toho vzít?

Low-FODMAP dieta je způsob stravování, který pomáhá zmírnit projevy syndromu dráždivého tračníku. Ten postihuje asi 15 % populace a je jednou z nejčastějších příčin návštěvy gastroenterologa. 

Low-FODMAP dieta se skládá ze tří fází. V první fázi je cílem vyřadit všechny FODMAP ze stravy po dobu 4-8 týdnů. Ve druhé fázi je cílem zjistit, které FODMAP a v jakém množství jsou ve vašem případě problematické. V rámci třetí fáze do stravy postupně zařazujete FODMAP, které bez problému tolerujete. Naopak potraviny vyvolávající potíže ze stravy dlouhodobě eliminujte. 

Low-FODMAP dieta je vysoce eliminační dieta, mimo případů syndromu dráždivého tračníku není dlouhodobě doporučována. Potraviny bohaté na FODMAP jsou základem pestré a vyvážené stravy a jejich nedostatek může vést k výživovým nedostatkům.

Přidej se k 38 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek