Tuhle bábovku bychom mohli nazvat „Dezert plný překvapení“. Ukrývá se v ní totiž mrkev, díky které je bábovka krásně vláčná. Po rozkrojení vás překvapí tvarohová náplň, která celou dobrotu hezky obzvláštní a obohatí o potřebné bílkoviny.
Do zdravého jídelníčku vám zapadne jako ideální svačina na cesty, do práce, do školy nebo k odpolední kávě.
1 porce obsahuje
- 207 kcal
- 33 g sacharidů
- 10,2 g tuků
- 9,2 g bílkovin
Na 14 porcí
- 250 g špaldové mouky
- 300 g mrkve
- 3 vejce
- 100 g erythritolu
- 200 g bílého jogurtu
- 60 ml řepkového oleje
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička skořice
- vanilkový extrakt
- 50 g vlašských ořechů
- špetka soli
- 500 g polotučného tvarohu
- 1 žloutek
- 1 balení vanilkového pudingu
- 80 g erythritolu
- vanilkový extrakt
Postup
-
Mrkev oloupeme, nastrouháme najemno a dáme stranou.
-
Vejce ušleháme společně se sladidlem do hladké pěny (může to trvat 5‑10 minut).
-
Olej pomalu vmícháme do ušlehaných vajec. Poté přidáme bílý jogurt a promícháme.
-
K této směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli, skořici a umícháme těsto.
-
Do těsta přidáme nastrouhanou mrkev, nasekané vlašské ořechy a pár kapek vanilkového extraktu nebo mleté vanilky.
-
V další míse si smícháme všechny ingredience na tvarohovou náplň.
-
Připravíme si formu na bábovku, kterou důkladně vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme trochou mouky. Pokud používáme formu silikonovou, nemusíme jí vymazávat olejem ani vysypávat moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta. Na těsto nalijeme tvarohový krém, který přelijeme zbytkem těsta na bábovku.
-
Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 50‑60 minut. Před vytažením z trouby propíchneme bábovku špejlí, zda se nám na ní nelepí těsto.
-
Bábovku necháme vychladnout a až po vychlazení jí vyklopíme z formy.
-
Dobrou chuť!