- Šálek kávy vyvolá potřebu stolice u téměř třetiny lidí.
- Nejúčinnější je v tomto ohledu klasická káva s obsahem kofeinu, funguje ale i ta bezkofeinová.
- Účinek kávy se může projevit již 4 minuty od vypití.
Nejeden z nás by mohl vyprávět, že ranní káva je hotová vstupenka na královský trůn. Že ranní káva podporuje motilitu střev, je dokonce vědecky potvrzeno, takže až se ráno v práci zpozdíš, alespoň máš v rukávu dobrou výmluvu.
Funguje ale káva na každého stejně a dá se říct, jaký druh kávy je v tomto ohledu nejúčinnější?
Potřeba stolice po dopití kávy se dostaví u téměř třetiny lidí
V experimentu na 99 dobrovolnících vědci zjistili, že 29 % osob má po dopití kávy potřebu stolice. Vzpomeň si na to, až se příště sejdeš s přáteli u kávy. Tři z deseti budou při odchodu pravděpodobně hledat toaletu.
Na základě odborného review z roku 2022 se zdá, že kofein přímo neovlivňuje motilitu tlustého střeva, protože účinky jsou pozorovány už asi 4 minuty po dopití kávy. Přesto nějakou roli kofein určitě hraje, protože kofeinová káva stimuluje potřebu stolice asi o 23 % více oproti té bezkofeinové.
Někteří nevěřící dříve všechny účinky přisuzovali čistě tomu, že se káva pije jako teplý nápoj. Ovšem i v porovnání s teplou vodou je káva efektivnější, stimuluje motilitu střev asi o 50 % více.
- Jaké další pozitivní účinky má káva na lidský organismus? Přečti si náš další článek Kolik kávy denně pít pro maximum pozitivních účinků?
- A jak je na tom bezkofeinová káva? Mrkni na článek Káva bez kofeinu: vše, co o ní potřebujete vědět
Proč zrovna káva?
Do současné doby není jasné, proč právě káva vyvolává u řady lidí akutní potřebu stolice. Zdá se ovšem, že vzhledem k rychlému nástupu účinků není kofein přímým spouštěčem, byť samotný proces ovlivňuje. Scheperjans a kol. ve svém review z roku 2015 předpokládají, že zvýšená motilita tlustého střeva je vyvolána nervovými mechanismy a působením hormony zažívacího traktu.
Jedním z takových hormonů je například gastrin, jehož uvolnění vede ke zvýšené sekreci trávicích enzymů a ke zvýšené motilitě střeva. O kávě je současně známo, že v žaludku zvyšuje uvolňování gastrinu. Jestli za vším stojí tento polypeptid s hormonální aktivitou v současné době jisté není, ale vyloučit to nelze.
- Jaké jsou nutriční rozdíly mezi instantní a klasickou mletou kávou? Přečti si náš další článek Instantní káva není káva! V čem se liší od té klasické?
Co dalšího lze dělat pro podporu zažívání?
Nepříjemné problémy spojené se zácpou mají prevalenci okolo 20 %. Káva je jedním z účinných prostředků jak se zácpě vyhnout. Jestli jste tedy někdy slyšeli opak, můžete jej vypustit z hlavy, kávy se není třeba bát.
- Jakých 6 potravin dokáže zahnat zácpu? Dozvíš se v článku 6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Vedle kávy existuje celá řada dalších způsobů jak podpořit pohyblivost střev a vyhnout se tak nepříjemné zácpě:
- Vláknina v rozumném množství (cca 30–35 g vlákniny denně) je spolehlivým ochráncem před zácpou.
- Ovoce je dalším pomocníkem v boji proti zácpě. Speciálně sušené švestky nebo čerstvé kiwi jsou v tomto směru extra účinné.
- Pravidelný pohyb je dalším účinným způsobem pro rozhýbání střev. Už 10‑15 minut krátkých procházek několikrát denně dokáže pomoci.
- Pravidelná snídaně zahrnující celozrnné obiloviny dokáže také pomoci s pravidelnou stolicí.
- Dostatečný pitný režim tu samozřejmě chybět nemůže, protože právě ten je zcela stěžejní pro udržení zdravé a pravidelné stolice.
Vesměs tedy platí zcela běžné zásady zdravého životního stylu zahrnující dostatek pohybu a pestrou a vyváženou stravu. Když k tomu ještě přidáš kávu, máš o zdravou stolici postaráno.
- Chceš se dozvědět více o tom, jak udržet pravidelnou stolici? Přečti si náš další článek 5 tipů, jak mít pravidelnou stolici jako jízdní řády v Tokiu.
Co si z toho vzít?
Vědecké studie potvrzují zkušenost z běžných dní – vypití kávy zvyšuje motilitu tlustého střeva a potřebu stolice. Ovšem jako i v jiných případech je zřejmé, že na každého působí káva trochu jinak, a tak zatímco pro některé je to vstupenka na toaletu prakticky kdykoliv během dne, jiný účinek skoro necítí.
Ze všech druhů kávy je nejúčinnější klasická mletá káva s obsahem kofeinu. Bezkofeinová i instantní káva sice také zvyšují potřebu stolice, ovšem méně v porovnání s klasickou kofeinovou mletou kávou.
Potřeba stolice je vyvolána s největší pravděpodobností nervovými mechanismy a působením hormonů zažívacího traktu. Ty jsou stimulovány již v žaludku, a tak se účinky kávy projeví již v době od 4 minut po dopití kávy.