Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Tribulus Terrestris a ženy

16. 7. 2011
Komentáře
2
Tribulus Terrestris a ženy
  • Tribulus Terrestris stabilizuje ženskou hladinu testosteronu bez rizika maskulinizace.
  • Pomáhá ženám lépe formovat svalovou hmotu a efektivněji využívat tělesný tuk.
  • Užívání Tribulus Terrestris podporuje zvýšení libida a zajišťuje hormonální rovnováhu.

Při bádání nad dalším článkem jsem si položil otázku, je Tribulus Terrestris výhodný z nějakého hlediska i pro ženy. Nebo je to pouze čistě mužská záležitost? V této oblasti bylo provedeno v posledních letech několik velmi zajímavých studií, které potvrzují, že je Tribulus Terrestris velmi výhodný i pro něžné pohlaví. Podívejte se, jak se na celý problém dívá věda a výzkum.

Tribulus Terrestris a ženy

Asi největším problémem, kterého se ženy při užívání Tribulus Terrestris bojí je nárůst hladiny testosteronu a "zmužnění". Tribulus Terrestris dokáže stabilizovat hladinu testosteronu u ženy, kterou má každá žena přirozenou. Tato hladina je v menstruačním cyklu rozkolísaná. NIKDY nemůže suplementací Tribulusu dojít k maskulizaci. Kulturistky, které vidíte na obrázcích opravdu nevděčí za svůj vzhled přírodním látkám podobným Tribulusu Terrestris. Stabilizace hladiny testosteronu vede u žen ke schopnosti lépe formovat svalovou hmotu a efektivněji využívat tělesný tuk.

Co je Tribulus Terrestris?

Tribulus terrestris je bylinný výtažek z rostliny zvané Kotvičník zemní. Kotvičník je poléhavá jednoletá bylina původem z Japonska a Číny. Nejhojněji se vyskytuje na Indickém subkontinentu. Dnes však roste víceméně ve všech oblastech, nejčastěji pak v evropských částech Ruska. V mnoha zemích se pěstuje na farmaceutické účely.

tribulus terrestrisTribulus terrestris obsahuje velké množství steroidních saponinů, rostlinných sterolů, flavonoidů a alkaloidů. Ty působí na zvyšování hladiny luteinizačního hormonu (LH). Luteinizační hormon je glykoprotein produkovaný adenohypofýzou. Jeho hlavní funkci je regulace hladiny testosteronu (až o 30 %). U mužů podporuje spermatogenezi (tvorba mužských pohlavních buněk spermií), u žen normální vývoj vajíčka v děloze.

Jak Tribulus Terrestris pracuje?

Výrobky obsahující extrakt z Kotvičníku, tedy přímo stimulují hladinu testosteronu. Vyšší hladina testosteronu znamená větší rozvoj svalové hmoty, zlepšení regenerace a svalové vytrvalosti a napomáhá vyrovnávat optimální poměr mezi svalovou a tukovou tkání. Zlepšuje také spermatogenezi, potenci a zvyšuje libido, tedy chuť na sex. Pozitivně podporuje tvorbu energie, regeneraci, svalovou vytrvalost a imunitní funkce organismu.

V lékařství se Kotvičník používá při léčení aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a vysokého krevního tlaku. Má také tonizující účinky, toho je využíváno u zvláště těžkých operací. Dále snižuje hladinu sodíku, brání zadržování tekutin v těle a vykazuje určité analgetické působení.

Využití Tribulusu je velmi široké. Zatím u něj nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. Při užívání nalačno může způsobit žaludeční potíže. Dále je lepší zvážit poradu s lékařem u osob, které mají hormonální poruchu. Tribulus není vhodný v těhotenství a při kojení.

 

Dívky z Metroflex gymu (trénink)

 

Když byl extrakt Tribulus dán osmi zdánlivě zdravým mužům a osmi zdravým ženám ve věku 28‑45 let, v dávce 250 mg třikrát denně po dobu pěti dnů, výsledky byly velmi zajímavé:

  • Zvýšení hladiny testosteronu v průměru trojnásobně u mužů. U žen nedošlo k nárůstu, ale stabilizaci.
  • Hladiny estradiolu se zvýšily asi 1,5 krát u mužů. U žen se hladina estradiolu zvyšovala pomaleji, ale rozdíl byl stále významný. (hormony probíráme v tabulce)
  • Luteinizační hormon (LH), výrazně vzrostl u mužů i žen.
  • Folikuly stimulující hormon (FSH) výrazně vzrostl u žen.

Tribulus Terrestris - výhody užívání

 

Tato studie zdůraznila vliv Tribulusu Terrestris na některé hormony, zvláště ty, které jsou nejvíce zodpovědné za mužské a ženské odlišnosti v pohlaví. Je třeba zdůraznit, že suplementace Tribulusem nezpůsobila nárůst hormonů nad fyziologické maximum a nenarušila běžné mechanismy hormonální regulace. Navíc, u mužů se hladiny testosteronu v krvi zvýšili na fyziologicky správnou hodnotu, zatímco u mužů s vysokou hladinou již dále byl zaznamenán pouze malý přírůstek v porovnání s první skupinou.

Hormony a ženy

Ženy a tribulusEstradiol - pohlavní hormon, který je zodpovědný za růst a kvalitu ženských reprodukčních orgnánů, a to do období menopauzy, kdy je nahrazován jiným hormonem. Během menstruačního cyklu je produkován rostoucími folikuly a prostřednictví pozitivní zpětné vazby hypothalamo‑hypofyzárního systému se podílí na zahájení ovulace. Během těhotenství roste jeho produkce díky tvorbě v placentě.

Vývoj sekundárních pohlavních znaků (vývoj prsou) je řízen konkrétním hormonem, tím je estradiol. Je tedy zodpovědný za celkový tvar těla a znaky, které se vyvíjejí v pubertě. Jejich ovlivnění je však možné i po pubertě. To je jistě lepší než plastická chirurgie že? Estradiol je také považován za hlavního sexuálního strůjce u žen.

U žen se LH (luteinizační hormon) a FSH (folikuly stimulující hormon)  vzájemně ovlivňují při kontrole gonadálních funkcí. Spouštějí ovulaci a přispívají k vývoji žlutého tělíska. Hladiny LH se cyklicky mění. V průběhu první části cyklu silně vzrůstá sekrece steroidních hormonů díky zrání folikulu, který je zodpovědný za sekreční vrchol a následnou ovulaci. Pulsující sekrece LH podporuje rozvoj žlutého tělíska a toto pak vylučuje vzrůstající množství progesteronu a estradiolu. Jestliže nedojde k oplodnění, vysoké hladiny steroidních hormonů blokují sekreci LH a FSH (negativní zpětná vazba). V těhotenství hCG přebírá úlohu LH a udržuje produkci progesteronu a estrogenu žlutým tělískem.

Autor knihy Věčné zdraví - Dr. Michael Elstern tvrdí, že Tribulus nemá příliš velký vliv na testosteron u žen. Spíše má vliv na již zmiňovaný ženský pohlavní hormon Estradiol. Tribulus je tak vhodný pro léčení stavů a příznaků spojených s menopauzou, ke zmírnění premenstruačního syndromu. U žen snižuje únavu, nespavost a stavy deprese. Tribulus Terrestris podporuje i ženské libido, pracuje jako afrodisiakum. Doporučené dávkování pro ženy je 1,5 g bulharského tribulusu za den.

Tak vidíte milé ženy, Tribulus je použitelný i pro vás. Dokonce se dá říci, že jeho suplementace je pro ženy nadmíru vhodná a zdraví prospěšná.

Je Tribulus Terrestris bezpečný pro ženy?

Tribulus Terrestris je bezpečný pro ženy a nevede k maskulinizaci, ale stabilizuje přirozenou hladinu testosteronu.

Jaký má Tribulus Terrestris vliv na fyzickou kondici žen?

Pomáhá ženám lépe formovat svalovou hmotu a efektivněji využívat tělesný tuk pro zlepšení fyzické kondice.

Jaké jsou další výhody užívání Tribulus Terrestris pro ženy?

Tribulus Terrestris podporuje hormonální rovnováhu, zvyšuje libido a může pomoci při symptomech menopauzy a PMS.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Nízkokalorické potraviny, které nejdéle zasytí a spolehlivě pomůžou s hubnutím
Chcete zhubnout, ale bojíte se prázdného žaludku a častého hladu? Vybírejte si potraviny, které neobsahují mnoho kalorií, ale zasytí na delší dobu. Víte, jaké jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.