Proteiny (II.část)

Proteiny (II.část)

Kaseinát

Jak již bylo naznačeno v předchozím sloupku o syrovátce, kasein je další bílkovinou (právě vedle syrovátky) nacházející se v kravském mléce. Oddělíme-li pevnou část mléka od tekuté, nalezneme zde dvě složky. Již zmiňovanou syrovátku a tvarohu podobnou hmotu, nazývanou kasein (může zastupovat až 80% bílkovin mléka). Biologická hodnota kaseinu je však oproti syrovátce nižší a pohybuje kolem hodnoty 80.

            Hlavní devizou tohoto proteinu je jeho pomalé vstřebávání. Absorpce může trvat až 7 hodin. To se zdá, jako klíčové pro oddálení katabolismu v obdobích, kdy nejsme schopni organismu dodat dostatečnou zásobu aminokyselin. Všichni jistě známe proklamovaný „tvaroh na noc“. Ano, to je ono. Kasein vytvoří v žaludku jakousi želatinovou sraženinu, z té se poté potupně uvolňují aminokyseliny využívané pro výstavbu příp. ochranu svalové hmoty během spánku.

Jak je to u syrovátky s vlivem na naše zdraví? Jak už jsme si řekli, syrovátka pochází z mléka. Je tedy kvalitním zdrojem vápníku. Ca je nezbytný v boji proti osteoporóze, osteomalacii a má významný vliv na kvalitu zubů. Další nespornou výhodou je schopnost snižovat krevní tlak a rozšiřovat cévy (vazodilatace).

Jak kaseinát využít a kdy ho podávat? Kaseinát je díky své dlouhé době vstřebávání vhodné zařazovat před spaním. Dnes se již prodává mnoho výrobků se společným označením „night“, a není tak třeba cpát se kyselým avšak ekonomičtějším tvarohem. Pokud ho navíc doplníte o 15-20g syrovátkového proteinu dostanete komplexní bílkovinné jídlo, které nastartuje váš noční anabolismus.

            Kaseinu se nemusíte bát ani během dne, zejména pak jeho hydrolyzované formy. Opět v dávce 30-40g ho použijte jako náhražku jídla či lehkou svačinku.

Sójový protein

            Kulturisty často opomíjenou surovinou je sója, stejně jako všechny produkty z ní. Jedná se o protein získaný ze sójových bobů. Jde se tedy o rostlinný protein, a tomu odpovídá i jeho biologická hodnota pohybující se kolem 70.

            Často se zmiňuje vliv sójové bílkoviny na poměr testosteron/estrogen (jen pro upřesnění testosteron= mužský pohlavní hormon, estrogen= ženský, jednotlivé hormony jsou však vyplavovány u obou pohlaví). Vědecké studie však prokázaly, že hladina testosteronu se i s vysokým příjmem sóji nesnižuje. Nemusíte se tak obávat zvýraznění ženských znaků natož zastavení svalového růstu (testosteron je zde klíčový). Naopak sójový protein je velmi rychle vstřebatelný a může sloužit jako vynikající rychlý protein. Navíc obsahuje významné množství argininu rozšiřujícího cévy. Napomůže nám tedy k lepšímu napumpování.

Má sója nějaký vliv na naše zdraví? Zde musím uvést, že sója se ze všech proteinů uvedených v článku, jeví jako zdaleka nejlepší pro podporu pevného zdraví. Jeho konzumace je doporučována jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny prsu, prostaty a konečníku.

Jak sójový protein použít? Sójový protein je možno použít jako vynikající svačinku či náhradu jídla. Díky své rychlosti vstřebávání může být také použit jako před či potréninkový koktejl. (zde bych volil náhradu syrovátky sójou jen v případě nouze).

Vaječný protein

Každý z nás jistě zná ranní vaječnou omeletu, ale proč se vlastně každé ráno ládujeme těmito slepičími produkty a jak se vaječný protein získává.

            Vaječný protein je extrahován z čistých vaječných bílků, může dosahovat až hodnoty 80% proteinů v sušině. Vejce jako takové má vynikající biologickou hodnotu 100. Jedná se však o celé vejce (nejkvalitnější proteiny jsou ve žloutku), a tak samotný vaječný bílek ji má o něco menší. I přesto se protein získaný z vaječných bílků řadí mezi ty nejlepší a jeho suplementace je nanejvýš vhodná. Pouze upozorním na vyšší obsah sodíku v sušině, na který je jistě důležité dávat pozor.

Kdy vaječnou bílkovinu dávkovat? Nejvhodnější dobou kdy použít vaječný bílek není doba snídaňová, kam by se spíše hodil syrovátkový protein, ale jako náhražka jednoho denního jídla s odstupem více jak 90 min. od tréninku. Vaječný protein je možno použít i jako noční protein, protože je po kaseinu druhým nejpomalejším proteinem.

Kolagen

            Objevuje se v proteinových přípravcích většinou jako vepřový či hovězí. Nejčastější formou je jeho hydrolyzovaná varianta. Této protein zdánlivě zvyšuje obsah bílkovin v konečném produktu, avšak ke zvýšení jeho kvality nevede. Biologická hodnota kolagenu je 25, jeho cílená suplementace za účelem zisku svalové masy je tedy značně komplikovaná až nesmyslná. Jedinou výjimkou je požadavek na zdravé klouby, vazy a úpony. Zde bych cílené doplnění z vlastní zkušenosti doporučil.

Prošli jsme si celou řadu proteinů. Uvedl jsem zde pouze ty nejpoužívanější a pro naše tělo nejpřínosnější. Nebudu vás zatěžovat jednotlivými proteinovými přípravky a dělat tak rozhodčího v marketingové bitvě o nejlepší protein. Tento článek byl zaměřen hlavně na konečného spotřebitele, a měl by posloužit k proklestění si cesty mezi nepřeberným množstvím produktů na našem trhu. V příštím díle se podrobněji podíváme na další doplněk výživy. A co to bude? Volba pro první „kolo“ byla jasná-proteinový přípravek. Pro druhý díl však bude tato volba složitější, je zde mnoho opravdu kvalitních a ověřených výrobků. Nechám si tedy otevřená vrátka a nechám vás vyčkávat, ne snad že bych chtěl poškádlit čtenáře, ale proto že jsem se vlastně ani sám ještě nerozhodl.

  •