Strava při vysokém cholesterolu: co jíst a co omezit?

Komentáře
Strava při vysokém cholesterolu: co jíst a co omezit?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Vysoký cholesterol trápí přibližně 50 % české populace. 
  • Hladinu cholesterolu lze snížit úpravou životosprávy. 
  • Pomůže přidání vlákniny a omezení živočišných a průmyslově zpracovaných výrobků.

Vysoká hladina cholesterolu patří mezi hlavní rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění, které v České republice mohou přibližně za třetinu úmrtí. Dle nedávných zjištění se zvýšená hladina cholesterolu týká přibližně poloviny obyvatel České republiky, 16 % populace spadá do kategorie vysokého rizika. Hladinu cholesterolu je možné pozitivně ovlivnit úpravou stravy a změnou životosprávy. Jaké kroky jsou z hlediska výživy nejúčinnější? 

Nezbytný pro tvorbu hormonů, nadbytek ale škodí

Cholesterol je tuková částice, která je přirozenou součástí všech tělesných buněk. Je nezbytný pro tvorbu:

  • vitaminu D (v kůži)
  • steroidních hormonů (testosteron, estrogeny aj.)
  • žlučových kyselin
  • buněčných membrán (funguje jako “vyztužení” membrány)

Pro lidský organismus je cholesterol jednoduše nepostradatelný. Přirozeně se tak tvoří v játrech, přičemž u průměrné osoby je vlastní tvorba zodpovědná za ⅔ celkové denní potřeby (tělo si vytvoří asi 850 mg cholesterolu denně). Zbylou třetinu poté pokrývá příjem cholesterolu ze stravy. Nesprávnou životosprávou, nadváhou či nadbytkem cholesterolu ve stravě může dojít k tomu, že se hladina cholesterolu v krvi zvýší. Zvýšená či riziková hladina cholesterolu s sebou poté přináší zdravotní rizika. 

Zdravotní rizika vysoké hladiny cholesterolu

Cholesterol se krví nemůže pohybovat samovolně. Po těle se tak přenáší vázaný jako součást částic známých jako lipoproteiny:

  • HDL‑cholesterol (High‑Density Lipoprotein) je někdy označovaný jako “hodný” cholesterol, jelikož pomáhá odvádět přebytečný cholesterol zpět do jater.
  • LDL‑cholesterol (Low‑Density Lipoprotein) je naopak označovaný jako “zlý” cholesterol. Jeho zvýšená hladina způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách./li>

Někdy je proto samotný údaj o celkovém množství cholesterolu mírně zavádějící, jelikož stejně tak důležitý je poměr mezi LDL-, resp. HDL‑cholesterolem. Jako rizikové jsou považovány následující hodnoty:

Prahové hodnoty
HDL‑cholesterol

< 1,0 mmol/l (muži)

< 1,2 mmol/l (ženy)

LDL‑cholesterol> 3,0 mmol/l 
celkový cholesterol

> 5,0 mmol/l (zvýšený)

> 6,2 mmol/l (rizikový)

Světová zdravotnická organizace přisuzuje přibližně ⅓ případů ischemické choroby srdeční právě zvýšené hladině cholesterolu. Hodnota celkového cholesterolu 7,8 mmol/l je spojena se 4x vyšším rizikem ischemické choroby srdeční v porovnání s hladinou 5,2 mmol/l. 

Cholesterolová dieta: 5 kroků za zdravějšími cévami

1. Ve stravě se zaměřte na vlákninu

Vláknina pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Navýšení množství vlákniny ve stravě je proto účinnou strategií, jak snížit zdravotní rizika spojená se zvýšeným cholesterolem. Společnost pro výživu doporučuje přijímat alespoň 30 g vlákniny denně. Studie ukazují, že zvýšení množství vlákniny ve stravě snižuje jak celkový, tak především rizikový LDL‑cholesterol. 

Pozitivní výsledky přináší v tomto ohledu především rozpustná vláknina. Myslete proto na dostatečný příjem ovesných vloček, ovoce, zeleniny, brambor či psyllia

2. Omezte živočišné tuky a dejte pozor na transmastné kyseliny

Jedním z nejčastějších výživových doporučení cholesterolové diety je snížení konzumace živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny a jejich nahrazení rostlinnými oleji. V praxi to tak znamená omezit konzumaci tučného masa, uzenin, másla a mléčných tuků a nahradit je olivovým, řepkovým či avokádovým olejem.

Zvlášť rizikové jsou trans‑nenasycené mastné kyseliny. Ty se přirozeně vyskytují v hovězím a mléčném tuku, najdeme je však také v průmyslově ztužených tucích, nekvalitních čokoládách nebo polevách. 

3. Má smysl omezovat množství cholesterolu ve stravě? 

Často se hovoří také o omezení příjmu cholesterolu ve stravě, zde již ale doporučení zcela jednotná nejsou. Lidský organismus má totiž schopnost regulovat množství cholesterolu díky:

  • omezení vlastní tvorby cholesterolu
  • zvýšení produkce žlučových kyselin

Cholesterol tak není nutné ze stravy vyřazovat úplně, je vhodné jej ale omezit. Konkrétně se to týká omezení konzumace vajec, vnitřností, tučného masa, tučných sýrů nebo sardinek. 

Strava při vysokém cholesterolu: co jíst a co omezit?

4. Úprava hmotnosti a pohybová aktivita

Nadváha a obezita zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění zvýšením hladiny triglyceridů v krvi, má také negativní vliv na zvýšení hladiny LDL‑cholesterolu a snížení hladiny HDL‑cholesterolu. 

S redukcí hmotnosti vám pomůže také pravidelná pohybová aktivita, která sama o sobě pomáhá snižovat cholesterol. Pakliže máte vysoký cholesterol a spadáte do kategorie nadváhy či obezity, redukce hmotnosti vám spolehlivě pomůže se snížením hladiny cholesterolu v krvi. 

5. Pomohou také doplňky stravy

Některé doplňky stravy mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a mohou tak sloužit jako doplněk cholesterolové diety. Pokud se však léčíte s vysokým cholesterolem (např. pomocí statinů), vždy jejich užívání konzultujte se svým lékařem.

  • Beta‑glukany původem z ovsa nebo ječmene snižují hladinu cholesterolu při konzumaci alespoň 3 g beta‑glukanů denně. Beta‑glukany lze přijímat z běžných potravin (např. ovesné vločky) nebo z doplňků stravy.
  • Monakolin K je látka původem z červené fermentované rýže. Běžně se prodává jako doplněk stravy a při příjmu alespoň 10 mg Monakolinu K denně přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Co si z toho vzít?

Vysoký cholesterol trápí až polovinu české populace. Ačkoliv na vině mohou být genetické predispozice, u většiny osob jde o důsledek nevhodné životosprávy, nedostatku pohybu či nadváhy a obezity. Vysoký cholesterol lze snížit zvýšeným příjmem vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny). Vhodné je také omezit příjem živočišných tuků a nahradit je za rostlinné oleje (olivový, řepkový, dýňový aj.). 

Cholesterolovou dietu je možné dále podpořit pravidelnou pohybovou aktivitou nebo příjmem některých doplňků stravy. Konkrétně beta‑glukany z obilovin nebo monakolin K z fermentované červené rýže jsou látky, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Co si představit pod zdravým životním stylem? Komplexní přehled aktuálních doporučení ke stravování, pohybu a odpočinku.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí
Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí
Psyllium obsahuje rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro správné zažívání a vyživení střevní mikroflóry. Čím se psyllium liší od jiných vláknin a jak ho užívat pro maximum benefitů?
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
"Bílky na omeletu a žloutky do koše? Proč? Žloutky přece obsahují škodlivý cholesterol!" Opravdu bychom se měli žloutkům vyhýbat, nebo je to jen zažitý mýtus? To se dozvíte v dnešním článku.
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a společně tvoří oba typy vlákniny důležitou součást jídelníčku. Jaké jsou rozdíly mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Zdravé tuky, špatné tuky a ještě horší tuky ve stravě? Jak se v tom vyznat?
Pojmy jako omega-3, -6 nebo zkratky EPA, DHA a další slýcháváme často. Udělejme si pořádek v nenasycených mastných kyselinách, jejich zdrojích a praktickém využití.
Jak udržet “špatný” cholesterol na uzdě? Pomůže vám avokádo
Jak udržet “špatný” cholesterol na uzdě? Pomůže vám avokádo
Každý ví, že pro zdraví srdce a cév je důležité udržovat si v normě hladinu LDL cholesterolu. Do ringu však vstupuje nový hráč - oxidovaný LDL cholesterol . V čem je nebezpečný a jak ho udržet na uzdě, se dozvíte v tomto článku.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.