Otazník jménem tmavé pečivo

13. 1. 2015
Komentáře
Otazník jménem tmavé pečivo

Pečivo je velmi spornou potravinou nejen ve fitness světě, ale obecně v lidské výživě. Svůj názor na něj nám prezentuje i Matěj Beneš. Instruktor fitness a trenér kulturistiky z Brna. 

Otazník jménem tmavé pečivo

ík>

K jedné z nejoblíbenějších a nejůžívanějších potravin patří neodmyslitelně pečivo. Mnoho lidí si bez něj nedokáže představit den, rohlík se salámem ke snídani, chleba se sýrem na svačinu, salát s bulkou na oběd a topinky na večeři.

Tato velmi stará a hojně používaná potravina nám usnadňuje den. Když si každý vzpomene na svá mladá léta a školní svačiny, jednoznačně se mu vybaví poctivý krajíc chleba s vysočinou. Dnes je však doba trošku jinde, mhono z nás se snaží stravovat se zdravě, dbá o své tělo a zdraví, automaticky přesedlá z bílého rohlíku na "tmavé pečivo". Je ale zdravější a pro naše tělo užitečnější?
 
Tmavé pečivo by správně mělo být vyráběno z tmavé mouky, pro jejíž výrobu se používají celá zrna, v současné době se stále více přechází na mouku pšeničnou. Bohužel se převážná většina tmavého pečiva v České republice vyrábí z připravených hotových směsí, do takového pečiva se pak přidávají některé látky (karamel, čekanka), které zásadním způsobem změní celkovou barvu. Existují dokonce druhy pečiva (např. toustové chleby), které se vyrábí obyčejným obarvením bílého pečiva, a navíc mnoho výrobků z této kategorie obsahuje chemické konzervační látky.
 
Jaké pečivo tedy vybrat?
Určitě se velkým obloukem vyhýbejte bílému pečivu. U tmavého pečiva pečlivě čtěte informace na obalu, u složení musí být uvedeno celozrnná mouka (u většiny tmavého pečiva je pouze „mouka“). Vyvarujte se ale i pečivu, které obsahuje tvrdý šrot (celulózové obaly z vrchní části zrna) – při dlouhodobé konzumaci takového pečiva může dojít k poškození střevní sliznice.Vždy dávejte přednost pečivu, ve kterém jsou viditelná zrnka a vločky.
 
A proč dát přednost celozrnnému pečivu?
Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky, při jeho výrobě se používá pouze vnitřní část zrna. Ta neobsahuje tolik minerálních látek a vitamínů jako vrstva vnější. Bílá mouka je proto z výživového hlediska mnohem méně hodnotná. Bílé pečivo má také méně vlákniny a vyšší glykemický index než pečivo celozrnné. To znamená, že se po požití takové potraviny poměrně brzy dostaví hlad. Vyšší glykemický index vede k většímu vzestupu hladiny cukru v krvi, tedy i k uvolnění většího množství hormonu inzulínu, který mimo jiné podporuje také ukládání energie do tukových zásob.
 

Kategorie pečiva dané zákonem:

  • Žitné: jedině žitná mouka může výrobky z pečiva přirozeně ztmavit. Všechny ostatní výrobky jsou přibarvené.
  • Pšeničné: pšeničné pečivo se snadno a rychle zpracovává, obsah zdraví prospěšných látek je ale nízký.
  • Celozrnné: má nejvyšší obsah vlákniny, je zdraví nejprospěšnější. Mouka na jeho výrobu je připravena z celých zrn včetně slupky.
  • Vícezrnné: je vyrobeno z více druhů zrna (pšenice, oves, žito…). Dle zákona musí být obsah prospěšnější mouky z jiných obilovin minimálně 5 %, u celozrnných výrobků je to 80 %. Vícezrnné pečivo tak může obsahovat pět, šest nebo i deset procent „lepších“ zrn, celozrnné osmdesát – devadesát procent celozrnné mouky bohaté na vlákninu.
  • Speciální (sójové, luštěninové, bramborové a jiné).
 
Mít přehled o tom, co jíme, je základ k tomu cítit se lépe a ve výsledku tak i vypadat. Velmi důležitá část nákupu je i čtení složení potravin, které kupujeme. U tmavého pečiva je nespočet nástrah a fíglů, které se nás snaží přesvědčit o něčem, co není pravda. Například, jak jsme se dnes dozvěděli, že konzumace na oko tmavého pečiva je zdravější a přínosnější. Když už se člověk snaží dodržovat diety a potit krev ve fitness centru, vyplatí se zastavit se u pultu a zjistit si, co je opravdové celozrnné pečivo a co jen obarvená náhražka.
 
 

Glykemický index: co to je a má smysl jej řešit?
Glykemický index: co to je a má smysl jej řešit?
O glykemickém indexu jste už bezpochyby slyšeli – má ale skutečně smysl jej u potravin sledovat? Vše se dozvíte v novém článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Jak často cvičit? Tréninkový plán 3×, 4× i 5× týdně
Jak často cvičit? Tréninkový plán 3×, 4× i 5× týdně
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!