Výživa teenagerů

5. 4. 2014
Komentáře
Výživa teenagerů

Do této pozice se dostalo mnoho z nás, jsme v posilovně jasnými nováčky, přesto  máme spoustu nadějí a cílů v tom, jak by mělo naše tělo vypadat a jakých výsledků bychom chtěli dosáhnout. Stojí nám ale v cestě mnoho dietních nástrah, jak se jim vyhnout?

Výživa teenagerů

Začněme nástrahami, které se objevují vždy a jen na vás a vašich přesvědčovacích schopnostech, jak dokážete svých cílů dosáhnout.

1/ Přesvědčení rodičů

Prvním, na co vždy narazíte a co bude také stěžejním ve vašem stravování je fakt, že se stále ještě za svoje chování (do tohoto chápejte například i stravování) zodpovídáte svým rodičům. Vaším prvním úkolem, který musíte za změnou svého jídelníčku udělat je to, že musíte přesvědčit svoje rodiče o cíli a snaze, kterou chcete změnou jídelníčku provést. Sám jsem na to v prvních několika měsících narážel, nicméně pak se vše povedlo a podívejte, kam to vedlo. Ano, chápu. Možná řeknete, že je to stejně jenom o vašem odhodlání. To bezesporu je, nicméně bez rodičů a jejich podobného přesvědčení tomu vašemu, nic nezmůžete. Alespoň tedy ne v adultivním věku. Je přeci lepší, že budete cvičit a správně jíst, než kdybyste následovali své vrstevníky a každý pátek a sobotu popíjeli v místní hospůdce.

2/ Samotná úprava stravy

Úprava stravy je tím zásadním, co vás bude ve vašem novém stravovacím a životním směru zajímat. Jak tedy i z toho minima co vám nabízí aktuální stav, vytěžit maximum? Základní poučkou zůstává, neměňte svůj jídelníček od základů. Ani to vlastně prakticky nejde. Snažte se do každého svého jídla zapojit kvalitní bílkovinu, komplexní sacharid, určité množství prospěšné vlákniny a také samozřejmě i části zdravých tuků.

Pokud hovořím o kvalitních bílkovinách, mám tím na mysli netučné maso, neslané šunky s vyšším jak 80% podílem masa, stejně tak netučné sýry, tvarohy a vejce. Právě ty jsou nástrojem pro novotvorbu svalové hmoty a nárůst síly. Stejně tak je využijete pro kvalitní regeneraci a podporu anabolických a hormonálních procesů v organismu. S bílkovinami to však ve svém mladém věku nepřehánějte, plně by vám měl postačit příjem do 1,5‑1,8 g/kg tělesné hmotnosti.

Zmínil jsem také o komplexních sacharidech. Ne bílkovina, ale právě doprovodná energie ze sacharidů, která by měla tvořit alespoň 50 % jídelníčku je důležitá pro optimální energetizaci organismu a nastolení anabolických procesů. Přeci jen musíte pracovat v určitém energetickém nadbytku. Opět si uveďme příklady jednotlivých komplexních sacharidů, můžeme do svého jídelníčku zařadit ovesné vločky, rýži, celozrnné pečivo, těstoviny nebo jáhly, proso či batáty. Ve všech těchto potravinách naleznete i poměrné zastoupení vlákniny, kterou potřebujete pro správný chod své zažívací soustavy. Sacharidů byste měli přijmout něco okolo 5‑10 g/kg tělesné hmotnosti.

Tuky cíleně doplňovat nemusíte, budeme předpokládat, že i přes své snahy budete navštěvovat hromadná stravování typu školní jídelníma, kde přeci jen o tuky není zrovna nouze. Pokud by vám i tak chyběli, ideálním zdrojem jsou ořechy, semena nebo například avokádo. Všechny tyto potraviny zásobují tělo nenasycenými masnými kyselinami, které slouží jako mediátor práce s hormony a nabízí nutné prostředí pro vítamíny rozpustné v tucích.

3/ Nástrahy stravy teenagera

Nástrahy jsou vždy nasnadě, může se jednat o samotnou nekvalitní stravu ze školních zařízení, nebo snad nástrahy v podobě alkoholických dýchánků, sladkostí, kterými nás zásobují naše babičky, anebo i nástrahy pocházející z nevědomosti. Dodneška si vzpomínám na to, jak jsem svoji první předsoutěžní dietu odvedl na bílém pečivu v domněnce, že přeci v chlebu není žádná energie. Takovéto omyly vás sice neminou, nicméně by jich mohlo být co nejméně.

4/ suplementy v jídelníčku teenagera

Poslední bod se může pro mnoho „neznalých“ zdá jako zbytečný. Není to pravda, ač to vaši rodiče budou považovat za „prášky, zobání, sypání, kosmickou stravu“ a další a podobné roztodivné věci, není tomu tak. I v jídelníčku teenagera mají suplementy svoje nezastupitelné místo, a to nejen proto, že vám napomáhají k růstu hmoty, zvyšují kvalitu výživy, dodávají dostatek kvalitních živin, ale také napomáhají tomu, aby se vaše funkční svaly nadbytečným cvičením neničily. Ze své vlastní zkušenosti mohu dodat, že ideálem ve stravě teenagera jsou proteinové přípravky nebo gainery využité v potréninkové regeneraci.

Zvolte si správě a začněte pracovat na kvalitní nové postavě, kterou vám vaše za pár let uvědomělé okolí bude závidět.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?