5 nejlepších druhů rýže

5 nejlepších druhů rýže

Často dostávám otázku, které druhy rýže jsou pro váš jídelníček a stravování nejlepší, a které použít do jídelníčku. V následujícím textu vám zkusím tuto problematiku přiblížit a snad i nabídnout trochu nový pohled na rýži.

5 nejlepších druhů rýže

Rýže je stará jako lidstvo samo. JIž od prapočátku věků živila různé sorty obyvatel a byla základem jejich jídelníčku, podobně jako pšenice nebo plodiny rostoucí na stromech. Do módy se však dostala až v poslední h několika desetiletích. Nejprve díky low-carb šílenství, které odstartovaly populrání diety hvězd. Nyní zase naopak kvůli kritice příjmu sacharidů a paleo dietě.

Pro mnoho kultur, zejména asijských, je rýže doslova posvátná. Je symbolem života a znovuzrození, dokmonce je symbolem bohatství. Všichni z nás si vzpomenou na házení rýže na svatbách na novomanžele. Pro vás jako pro sportovce je ale také posvátná. Kulturistika je s konzumací rýže neodmyslitelně spjatá. Dokonce se dá říct, že je to nejčastěji použávaná potravina v silových sportech, a to hlavně co se týče objemu potraviny. Dodává nám živiny, které mohou znamenat pomyslný rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem.

Další a jistě neposlední pozitivní vlastností je fakt, že neobsahuje lepek. Slovo lepek v dnešní době znamená pro mnoho lidí jed, po kterém mohou mít kteroukoliv z myslitelných nemocí, a zároveň složku potravin, které se snaží maximálně vyhnout. Ač tuto módní vlnu zcela nepodporuji, chápu, že se k ní dá sklouznout velmi snadno.


 Nyní již ale k jednotlivým druhům rýže, i k tomu, co se rýží nazývá, ale pravá rýže to není.

1 / Hnědá rýže

Hnědá rýže, stejně jako její odrůdy rýže jasmínová nebo basmati, které obsahují vrchní vrstvy rýže a otruby jsou tím nejlepším, co můžete v do jídelníčku silového sportovce zařadit. Nedodávají pouze cenné komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale také důležité vitamíny skupiny B, fosfor a vápník. Stejně tak tyto odrůdy říze dodávají velmi důležitý a nedostatkový hořčík, který napomáhá dobré funkci svalů a srdce. Ba co více, hnědá rýže obsahuje daleko více vlákniny, než její bílá kolegyně. Poskytuje tedy daleko větší nasycení na delší dobu, než bychom mohli od běžné rýže očekávat. Na 150 g vařené rýže najdeme asi 5 g vlákniny.

2 / Divoká rýže

Sice vypadá jako rýže a dokonce se tak nazývá, nicméně se o rýži nejedná a jde spíše o travinu. Tradiční divoká rýže byla dovezena jako vodní travina a byla sklizována domorodci z kánojí na řece. Nicméně dnes se již značně domestikovala a je pěstována ve sklenících.

Stále však má svá pozitiva, proč byste ji měli a mohli zařadit do jídelníčku. V jejím obsahu najdete zejména veliké množství fosforu, testosteron podporujícího zinku, hořčík, vitamíny skupiny B, a to včetně kyseliny listové. Divoká rýže má travinovou texturu a lehce ořechovou chuť. Ideálně se hodí k masům, a to i když jsou více kořeněná, nebo jako zahušťovadlo do polévek.

3 / Naklíčená rýže

Pokud chcete mít učiněnou nutriční bombu, vyzvedněte si v obchodě naklíčenou rýži. Jedná se o rýži, která již byla nějkaým způsbem potencována k růstu. V jednom z nedávných čísel Journal of Functional Foods je uvdeno, že naklíčená hnědá rýže napomáhá produkci GABA v organismu. Tato sloučenina může podpořit zdraví vašeho srdce i psychické funkce. Ba co více, naklíčená rýže je snadněji stravitelná než rýže běžná. Je tedy ve fitness stravě velmi použitelná.

4 / Wehani rýže

Tato rýže u nás není příliš známá. Přesto by se v budoucnu mohlo jedna t po velmi zajímavý produkt. Aktuálně se pěstuje v Kalifornii a má lehce načervenalou barvu. Svoji chutí připomíná rýži basmati, vůní pak máslový popkorn. Již toto hovoří ve prospěch této velmi zajímavé plodiny řazené k dlouhozrnné rýži. Podobně jako její kolegyně nabízí kvalitní apomalu stravitelné sacharidy, které řadíme do kategorie komplexních. Stejně tak ale vyoský obvsah železa, což ocení zejména ženy a vegetariáni.

5 / Černá rýže

Další a poslední rýží, kterou si představíme je rýže černá. Opět ne příliš známá odrůda. Pozor, nepleťte si jí s indiánskou rýži, jedná se o něco jiného. Pěstuje se zejména v Číně (kde jinde že) a její výhoda je právěv černé slupce. Ta podobně jako například bobulovité ovoce obsahuje vyoskou dávku antioxidantů. Tato rýže vás tedy v přeneseném slova smyslu chrání před stárnutím. Pokud si navíc rádi hrajete s barevností jídla, vězte, že při vaření se její černá barva mění na lehce nafialovělou. Proč tedy nejíst "kosmické" jídlo.

Vidíte, že i v rýži se dá velmi bohatě hledat a vybírat tak, abyste našli co nejlepší zdroj potravin a také, abyste zvolili to nejlepší pro váš jídelníček.

Rýže

  •