Chceš podpořit svůj mikrobiom, ale nevíš, jaká jídla zařadit do svého jídelníčku? Poradíme ti hned 4 slaná i sladká jídla, která boostnou tvé trávení, jsou plná bílkovin, vlákniny a prebiotik, jednoduchá a rychlá na přípravu a super taky s sebou do krabičky do školy nebo do práce. Tak jaké bude tvým favoritem? 😏
1 porce obsahuje
- 549 kcal
- 74 g sacharidů
- 21 g tuků
- 18 g bílkovin
Na 1 porci
- 60 g jasmínové rýže
- 100 g kimchi
- 1 čajová lžička oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička sójové omáčky
- 1 špetka třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 špetka sezamu
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 50 g ovesných vloček
- 1/2 čajové lžičky jablečného octa
- 70 g vody
- 80 g kokosového jogurtu
- 20 g vanilkového proteinu
- 30 g lesního ovoce
- 1 čajová lžička medu
- 1 čajová lžička mandlového másla
- 5 g pekanových ořechů
- 150 g batátů
- 100 g cizrny
- 30 g quinoi
- 100 g kapustiček
- 10 g slunečnicových semínek
- 15 g olivového oleje
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 1 špetka česneku
- 1 Vilgain prebiotická proteinovka
- 1 mandarinka
- 150 g kefíru
Postup
-
SMAŽENÁ KIMCHI RÝŽE
1 porce: 549 kcal I 17,7 g B I 73,5 g S I 21 g T
1. Na oleji otestuj cibuli a prolisovaný česnek. Přidej kimchi, sójovku, špetku cukru a uvařenou rýži. Promíchej a okořeň.
2. Na pánvi si udělej jedno volské oko.
3. Teď už stačí jen servírovat – rýže s kimchi, na to vejce a navrch ještě sezamová semínka. Volitelně přidej jarní cibulku.
-
FERMENTOVANÁ OVESNÁ KAŠE
1 porce: 564 kcal I 27,5 g B I 63 g S I 24,5 g T
1. Den předem (nebo alespoň 6 hodin) dej fermentovat vločky. Do skleničky nasypej vločky, zalij vodou, přidej lžičku jablečného octa, lžíci jogurtu s živou kulturou, promíchej a přikryj kuchyňských ubrouskem nebo kapesníčkem. Nechej fermentovat.
2. Po fermentaci přimíchej protein, vyklop do misky nebo nechej ve skleničce a ozdob zbytkem jogurtu, ovocem, ořechy, kapkou medu a ořechovým máslem.
-
SALÁT S CIZRNOU A ZELENINOU
1 porce: 672 kcal I 22,6 g B I 91,2 g S I 22,1 g T
1. Batáty nakrájej na malé kostky a opeč je v horkovzdušné fritéze okořeněné a pokapané trochou oliváče. To samé udělej s cizrnou a růžičkovou kapustou.
2. Quinou uvař do měkka.
3. Následně vše naservíruj na talíř, okořeň dle libosti a posypej slunečnicovými semínky. Přidat můžeš také mayo light nebo jinou fav omáčku.
-
GUT HEALTH BOOST SVAČINA
1 porce: 365 kcal I 23,1 g B I 37,2 g S I 11,6 g T
Tohle je mega easy, ke svačině si dej prebio proteinovku dle tvých chuťových preferencí, hrnek kefíru nebo oblíbené fermentované limonády a mandarinku nebo jablko.