Metabolické typy - sacharidový (III.)

Jan Caha
Jan Caha Poprvé publikováno 4. 5. 2016
Aktualizováno 25. 2. 2017
6 minut čtení
Metabolické typy - sacharidový (III.)
7

Na našich stránkách jste se měli již možnost setkat s termínem metabolický typ nebo také metabolická typologie. Dnes se podíváme na zub sacharidovému metabolickému typu. 

Metabolické typy - sacharidový (III.)

Sacharidový metabolický typ zahrnuje další podkategorii metabolických typů, se kterými se můžeme v praxi setkat. Obecně by se dalo hovořit i o tzv. typu "zemědělec"; tedy člověk využívající zejména sacharidové zdroje potravin pro uspokojení svých energetických potřeb, minima živočišných bílkovin a tuků. Podívejme se na tento metabolický typ podrobněji. 

Základní definice

Sacharidový metabolický typ je jedním ze 4 základních metabolických typů. Nejedná se o příliš rozšířený typ, jako tomu je v případě typu smíšeného, nicméně i tak je pro nás poměrně přirozeným typem. Naše země byly odjakživa spíše zemědělnými a náš metabolismus tak měl dostatek času navyknout si na sacharidovou stravu.

Ve zkratce se jedná o metabolismus, jenž akceptuje vyšší příjem sacharidů, přičemž mu vyhovuje nízký příjem tuku a bílkovin. Nedělá mu problém strávit škrobovité ani jednoduché sacharidy, často ho doprovází chuť na sladké a nutí dotyčného doplňovat jídelníček na sacharidy bohatými potravinami. Naopak si neporadí velmi dobře s kombinací bílkovin z rostlinných a živočišných zdrojů ani s tuky.

Typickou inklinaci k tomuto metabolismu mají ženy. Ty nejsou schopny strávit tak vysoké množství bílkovin a tuku, a tak zůstává logickým a jediným zdrojem sacharidová složka výživy. Sacharidy pro tento typ metabolismu nejsou unavující. Mohou zaujímat až 60 % celkově přijaté energie.

Jedinec se sacharidovým metabolismem bude mít pravděpodobně krevní skupinu A, přirozeně tíhne k vytrvalostním sportům, těžko buduje svalovou hmotu, ale nesportuje-li aktivně, nabírá snadno hmotu tukovou. Vyhovují mu dlouhé aktivity, je rozvážný a netemperamentní. 

Jak ho poznám? 

V prvním článku, který se věnoval metabolické typologii, jsem vám představil soubor testových otázek, za pomoci kterých budete schopni určit svůj metabolický typ. 

1/ Nabírám snadno svalovou hmotu?  
Nabírám ji velmi těžko. 
 
2/ Nabírám snadno tuk?
Pokud sportuji, ani ne. Dokonce můžu být v mužském provedení velmi štíhlý. Pokud ale nesportuji nebo sportuji průměrně, nabírám tuk snadno - především na problémových partiích. 
 
3/ Jaký mám somatotyp?
Mohu se řadit mezi mezomorfy i endomorfy, nicméně častěji jsem ektomorf nebo endomorfní ektomorf. 
 
4/ Unavují mě sacharidy? 
Neunavují, cítím se po nich naopak svěží. 
 
5/ Mám rád sladké? 
Ano, rád si jej dopřeji. 
 
6/ Mám rád slané? 
Slané opravdu nemusím.
 
7/ Kdybych si měl vybrat z buchty, pizzy a steaku. Co bych si vybral?
Dám si jednoznačně buchtu. 
 
8/ Vadí mi tučné potraviny? 
Nevadí.
 
9/ Vadí mi kombinace maso / příloha? Cítím se po ní nadmutý?
Ne necítím, ale raději si dám bezmasou stravu.
 

10/ Dokážu si představit ráno bez sladké snídaně? 

Vůbec ne, sladkou snídani jím každý den. 

Jak pracovat s výživou? 

Bohužel vám musí v tomto bodě být jasné, že se pravděpodobně pouze velmi složitě stanete tou horou svalů, kterou jste si vysnili. Co naplat, vaše strava by měla být založena na sacharidech s vyšším podílem vlákniny, ale o to nižším příjmem bílkovin a tuků. Jejich nadmíra vás zbytečně zatěžuje, nejste schopni tyto živiny naplno využít. Nevhodný trojpoměr může vést k únavě, zmnožení tělesného tuku a ztrátě výkonnosti. Ideální trojpoměr živin pro sacharidového jedince by tedy mohl vypadat následovně: 

55 % sacharidy / 20 % bílkoviny / 25 % tuky 

Pokud se podíváme na jednotlivé potraviny a zdroje živin, můžeme doporučení rozdělit dle následujícího klíče a doporučit konkrétní potraviny. 

Sacharidy budu čerpat z: hnědé rýže, celozrnných těstovin, brambor, celozrnného pečiva, luštěnin, ovesných vloček, ovoce a zeleniny, můžete přidat i do 10 % jednoduchého cukru.

Bílkoviny budu čerpat z: na rozdíl od smíšeného typu byste měli kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny v poměru 1:1. Volte tedy krůtí, kuřecí, králičí maso, libové hovězí maso, libové vepřové maso, divočinu. Dále směle vybírejte z mořských ryb, vajec, zakysaných mléčných produktů, proteinových přípravků, luštěnin.

Tuky budu čerpat ze: za studena lisovaných olejů, ořechů a avokáda, kokosového oleje, vaječných žloutků a tučných ryb.

Budu se vyhýbat: tučným masům, vláknitým masům, tučným sýrům, bílém pečivu, sušenkám, sladkým nápojům, přepáleným tukům a alkoholu.

Poznámky k tréninku

Již jsem naznačil, že těžký silový trénink není nic pro vás. Pokud chcete naplno využít svůj potenciál, měli byste své tělo zatěžovat hmotnostmi okolo 60 - 70 % maxima, tréninky mohou být delší a měli byste je kombinovat s kardio aktivitou, která bude udržovat vaši vytrvalostní výkonnost. Trénujte silově maximálně 4x do týdne a dbejte na dostatečnou regeneraci po výkonu. Silové přírůstky nebudou tak razantní, nicméně i tak byste měli v množství svalové hmoty i síly narůstat. 

Sacharidový typ je pro silové sporty a kulturistiku tím nejméně výhodným typem. To však neznamená, že to vzdáte předčasně. Ve svém snažení byste měli vytrvat. Vězte, že výsledky se dostaví. 

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku