3 + 1 bonusový způsob, jak si připravit dokonalé batátové hranolky
Obrázek z nytimes.com

3 + 1 bonusový způsob, jak si připravit dokonalé batátové hranolky

Batáty neboli sladké brambory k nám doputovaly původně z Ameriky. Mají lehce nasládlou chuť, a proto se hodí i k sladším pokrmům.

Nejčastěji však slouží jako příloha nebo jako zdravé zobání v podobě hranolek a chipsů. Pojďme se podívat na čtyři nejlahodnější způsoby, jak si je můžete připravit.

1. Batátové hranolky s rozmarýnem

Asi nejklasičtější příprava hranolek, kterou zkrátka musíte ozkoušet.

Ingredience:

  • 1 velká nebo 2 menší batáty
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší lžíce pepře

Postup:

1. Rozpalte si troubu, vezmeme bramboru a nakrájíme ji na menší podélné plátky ve tvaru hranolek. Nebojte se je udělat opravdu úzké a delší, kraje brambor odkrojte a řízněte 4 krát horizontálně a 4 krát svisle.

Tip: Po nakrájení hranolky namočte do studené vody. Aspoň na 5 minut. Pak je vytáhněte, usušte a pokračujte dále dle návodu. Hranolky budou díky tomu křupavější a hranolkovitější. 

2. Nakrájené hranolky vysypte do mísy a přidejte olej, rozmarýn, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a nasázejte rovnoměrně vedle sebe na plech.

3. Pečte v troubě asi 25 minut na 220°C, dokud nebudou zlaté na povrchu a máte hotovo.

Tip: V polovině času můžete hranolky otočit, ale není to nutné.

4. Hotové hranolky můžete posypat nasekanou pažitkou nebo petrželí. Podávejte jako přílohu nebo jako samostatné jídlo s kečupem, tatarkou nebo domácím dipem.

Obrázek z pixabay.com

2. Batátové hranolky na sladko

Nebojte se ještě sladší chuti. Tahle varianta s javorovým sirupem je osvěžující a opravdu lahodná. Navíc ze všech variant nejzdravější.

Ingredience:

  • 1 velká nebo 2 menší batáty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší lžíce pepře
  • 1 menší lžíce soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 menší lžička mletého zázvoru
  • 1 menší lžička kajenského pepře
  • 1 menší lžička koriandru
  • ½ lžičky tymiánu

Postup:

1. Připravte si hranolky jako podle předchozího bodu, ovšem jen s olejem, solí a pepřem.

2. Během pečení si v jedné míse umixujte zázvor, pepř, koriandr a tymián.

3. Po vytažení z trouby vymáchejte hotové hranolky v míse s umixovanou směsí z bodu dva.

4. Hranolky polijte javorovým sirupem, posypte petrželkou a můžete se do nich pustit.

3. Pikantní batátové hranolky

Tak i něco pro pořádné chlapy! Je tady trochu pálivější varianta.

Ingredience:

  • 1 velká nebo 2 menší batáty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší lžíce pepře
  • 1 menší lžíce soli
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky červené papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • polovinu hrnečku nastrouhaného čedaru

Postup:

1. Předehřejte si troubu, nakrájejte bramboru na plátky a smíchejte se všemi přísadami kromě čedaru.

2. Pečte 25 minut na 220°C, poté hranolky vyndejte, posypte čedarem a nechte ještě 2–3 minutky dopéct v troubě, dokud se sýr nerozteče a nezačne dělat malé bublinky.

3. Vyndejte z trouby, podle chuti ještě dosolte a můžete podávat.

Obrázek z flickr.com

Plus jedna: Batátové chipsy

V nadpisu jsme vám slíbili plus jeden, tak tady máte návod na přípravu dokonalých batátových chipsů:

Ingredience:

  • 1 velká nebo 2 menší batáty
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 menší lžíce pepře
  • 1 menší lžíce soli

Postup:

1. Rozehřejte troubu a bramboru tentokrát nakrájejte na malé kulaté chipsy. Buď budete hodně šikovní s nožem, a nebo můžete použít větší struhadlo.

2. Postup se následně opakuje, smíchejte chipsy se zbylými surovinami, pečte na 220°C po dobu 25 minut a zdravé zobání je na světě.

3. Podávejte ideálně s nějakým kyselejším nebo ostřejším dipem, ideální bude avokádovo-limetkový nebo česnekový.

Dobrou chuť! :)

  •