Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková před 4 měsíci
3
Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku

V regálech supermarketů i v internetových obchodech je dnes k dostání nepřeberné množství různých druhů tyčinek. Není proto divu, že má v jejich výběru nejeden spotřebitel tak trochu “guláš”.

Přinášíme vám proto pár jednoduchých rad, na co se zaměřit, abyste zvolili tu opravdu kvalitní.

5 bodů, na které se při výběru kvalitní proteinové tyčinky zaměřit

1. Energie

Proteinová tyčinka nás má sice zasytit, rozhodně by ale neměla naplnit polovinu našeho denního příjmu. Na obsah energie bychom si měli dát pozor hlavně v dietě, kdy nám některé výrobky (především ty zalité čokoládou) mohou ve snaze o kalorický deficit udělat čáru přes rozpočet.

  • Nejčastěji se setkáme s energií okolo 190–238 kcal (800–1000 kJ), což odpovídá například svačině v podobě kaiserky s krémovým sýrem, dvěma plátky šunky a zeleninou. 

2. Bílkoviny 

Při výběru proteinové tyčinky bychom si měli ohlídat především zdroj, ze kterého bílkoviny pocházejí.

Mezi ty kvalitní se řadí především:

  1. syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát
  2. micelární kasein
  3. vaječný protein albumin
  4. u veganských tyčinek pak hledat takové, které buď kombinují více rostlinných zdrojů (rýžový, hrachový, fava, sojový, cizrnový, z fazolí mungo), nebo se jedná o velmi kvalitní rostlinnou bílkovinu (fava, cizrnový, z fazolí mungo)

Opatrnější bychom měli být v případě bílkovin s nižší biologickou hodnotou.

Mezi bílkoviny s nižší biologickou hodnotou patří:

  1. kaseinát vápenatý
  2. kolagen
  3. izolát sojové bílkoviny (pokud není daná tyčinka vegan, může sójová bílkovina vzbuzovat pocit, že se výrobce snaží na složení ušetřit)

Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku

3. Sacharidy

Pozornost bychom měli věnovat také sacharidům. Spíše než na jejich celkový obsah se však zaměřme konkrétně na jednoduché cukry, polysacharidy a polyalkoholy.

Kvalitní tyčinku poznáme podle nízkého množství cukrů, přičemž většinu celkového obsahu sacharidů by měly tvořit hlavně polysacharidy a polyoly.

  • V závislosti na velikosti tyčinky se nejčastěji setkáváme s obsahem sacharidů cca 10–20 g/kus, přičemž množství jednoduchých cukrů by se mělo pohybovat do cca 5 g/kus. Žádná pevná hranice však v tomto ohledu stanovena není. Je proto jen na každém z nás, jakou tyčinku si zvolíme. 

4. Vláknina 

Obsah vlákniny je v proteinových tyčinkách rozhodně žádoucí, protože nám pomáhá uchovat si delší pocit sytosti. 

  • Opravdu kvalitní proteinové tyčinky mohou obsahovat vlákninu v množství klidně kolem 10 g i více. 

5. Tuky 

Typická proteinová tyčinka obsahuje v průměru cca 10 g tuku, který většinou pochází z několika různých zdrojů. Často v nich můžeme najít např. tuk palmový, palmojádrový nebo kokosový, na které je z hlediska výživy i ochrany životního prostředí pohlíženo spíše negativně.

Tyto tuku jsou používány především pro své výhodné vlastnosti v procesu výroby a také proto, že nepodléhají oxidaci (proces probíhající na dvojných vazbách nenasycených mastných kyselin, jehož produktem jsou nežádoucí aldehydy a ketony).

Tuky, které jsou naopak z hlediska spektra mastných kyselin vnímány pozitivně, jako je např. řepkový, olivový nebo lněný, jsou na tom sice po výživové stránce lépe, ale kvůli častějšímu podléhání procesu oxidace a výrazné chuťové stopě se v proteinových tyčinkách příliš často nevyskytují.

  • V kvalitnějších tyčinkách proto najdeme spíše kakaové máslo, mléčný tuk nebo ořechová másla a ořechy. Ani tuky z plodů tropických palem nás však díky nízkému množství v jedné tyčince nemusí po zdravotní stránce nijak výrazně znepokojovat. 

[Instagram]

Co si z toho vzít? 

Proteinové tyčinky jsou skvělým parťákem do mnoha situací. Poslouží nám jako rychlá svačina, náhrada jídla a sladkostí, k doplnění bílkovin během dne i po tréninku nebo jako ozdoba nejrůznějších dezertů a kaší. Najít tu pravou však není jednoduché a v nepřeberném množství různých druhů a značek se může neinformovaný spotřebitel snadno ztratit.

  • Při výběru kvalitní tyčinky bychom se měli zaměřit především na množství a zdroj obsažených bílkovin, kvalitu sacharidů i tuků a také na obsah vlákniny.
Poděkuj autorovi
10
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________