5 oblíbených asijských jídel: jak jsou na tom nutričně?

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 5. 7. 2022 Poprvé publikováno 4. 8. 2021
Aktualizováno 5. 7. 2022
4 Líbí se mi Komentáře
3
Uložit článek
5 oblíbených asijských jídel: jak jsou na tom nutričně?

Asijská kuchyně je trhák. Chutná výborně, doma si ji tak snadno nepřipravíme a co si budeme povídat: jídla na talíři (čti Instagramu) vypadají prostě skvěle. Všechno toto jsou důvody, proč tak rádi vyrážíme do asijských restaurací všeho druhu a poznáváme pro nás vzdálené a exotické chutě. Jak jsou na tom vaše oblíbená jídla z hlediska výživy?

1. Sushi - japonská specialita, která uchvátila celý svět

Sushi je fenomén. Získal si i český národ, jehož typická jídla jsou na hony vzdálená od poněkud exotického komba syrové ryby, rýže, řasy a sojové omáčky. V čem tkví síla sushi: v jednoduchosti a čerstvosti použitých surovin. Jedná se totiž o průmyslově minimálně zpracované potraviny, které si zachovávají vysoký podíl živin.

Díky obsahu ryb je tato pochoutka zdrojem vitaminu D, nebo omega 3 mastných kyselin. Avokádo zase obsahuje prospěšné mono‑nenasycené mastné kyseliny, wasabi je zdrojem látek s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Výčet pozitiv ještě nekončí: jde o nutričně vyvážené jídlo, které obsahuje všechny základní makroživiny. 

Zatím to zní jako pohádka, že? I sushi má svoje “mouchy.” Problémem můžou být nekvalitní ryby, které jsou zdrojem patogenních bakterií. Představa ideálního rande v sushi restauraci se tak může zvrtnout v méně romantický večer v objetí se záchodovou mísou. Buďte také opatrní s množstvím sójové omáčky, obsahuje totiž hodně soli. Celý den záměrně hladovíte, protože večer máte v plánu s kamarádkou vyrazit na running sushi? To se může změnit v nezřízené přejídání. 

Jak si tedy dopřát sushi a zároveň zachovat jeho benefity?

Udělejte si z návštěvy sushi restaurace svátek a vyberte takovou, kde máte jistotu kvalitních surovin. Jednotlivé kousky “nekoupejte” v sójovce, s ní zacházejte opatrně. Pozor také na smažené křupavé varianty (obsahují spoustu tuku o jehož kvalitě můžeme pochybovat) a také na “vege” rolky pouze se zeleninou nebo avokádem (ty jsou zase nutričně nevyvážené a chybí v nich bílkoviny.) Při správně zvolené porci, která neskončí gastrokómatem se ale jedná o nutričně vyvážené jídlo.

obrázek z freepik.com

2. Poké bowl – barevná “instafriendly” miska

V Instagramovém feedu jen těžko budete hledat populárnější jídlo, než je právě Poké bowl. Poké je nakrájená syrová ryba podávaná buď jako předkrm, nebo jako hlavní chod a je jedním z typických jídel havajské kuchyně. Pokrm je servírován v hluboké misce a doplněn rýží, barevnou zeleninou (zelí, mrkev, rajčata, kukuřice), avokádem nebo svěžími zelenými edamame a exotickým mangem nebo ananasem. Koncert chutí podtrhuje zálivka: jejím základem může být různě ochucená majonéza nebo omáčky na bázi již výše zmíněné sójovky. Podobně jako u sushi je hlavním benefitem čerstvost a minimální průmyslové zpracování surovin.

Jestli ale tušíte nějaký háček, tušíte ho správně. Problémem může být příliš mnoho tučných komponent, ačkoliv se často jedná o tuky “zdravé”, jako je avokádo nebo losos. Pokud navíc tohle kombíčko doplníte nějakou tou “spicy mayo” a křupavou smaženou cibulku navrchu, světlo světa spatří slušná kalorická bomba.

Jak na výběr poké?

Při výběru se zaměřte hlavně na zdroje tuku: milujete lososa? Fajn. Pak ale brzděte s dalšími zdroji tuku. Avokádo vyměňte třeba za edamame, “mayo” omáčku za tu se sójovým základem (skvělá je třeba citrusová ponzu nebo nasládlá teriyaki). A naopak: místo lososa můžete vybrat méně tučného tuňáka nebo krevety a ty doplnit avokádem.

Porce rýže bývá také velká. Pokud jídlo chcete “odlehčit”, část sacharidové přílohy můžete nahradit zeleninou. Některé restaurace takové varianty nabízí nebo o ně můžete zkusit požádat obsluhu.

3. Asijské závitky

Všemi milované závitky mohou sloužit jako předkrm před hlavním jídlem nebo jako hlavní jídlo, pokud jejich porci znásobíme. Skládají se z tenoučkého rýžového papíru, rýžových nudlí, zeleniny a podle varianty také z vaječné omelety, tofu, krevet nebo různých druhů masa. Zkusili jste někdy závitky “umotat” doma? Pak jste možná zjistili, že je to poměrně pracná záležitost a o důvod víc, proč si na ně zajít někam ven.

Závitky by chutnaly jen z půlky tak skvěle, kdyby nebyly doplněné nějakou tou omáčkou. Tou nejzákladnější je kombinace rybí omáčky, limety, cukru, česneku a případně mrkve nebo daikon ředkve. Mojí oblíbenou je pak omáčka, kde hlavní roli hraje moje oblíbené arašídové máslo

I v souvislosti se závitky mě napadá jeden zádrhel: určitě jste si všimli, že nejsou závitky jako závitky. V restauracích se totiž potkáte s dvěma variantami. Jestliže v názvu postřehnete slovo “jarní”, dobrá volba to nebude. Na talíři vám totiž přistanou smažené závitky, které si ještě o pár vteřin dříve užívali horkou lázeň v podobě tuku. Pokud ale vyberete letní závitky, dobře uděláte. Snad jen opatrně s arašídovou omáčkou k nim. Sami dobře víte, jak snadné je podívat se skleničce lahodného másla na dno.

obrázek z eatsmarter.com

4. Bibimbap: hvězda korejské kuchyně

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské sushi nebo vietnamské pho, jsou v Česku jako doma, je tu ještě ještě jedno proslulé asijské jídlo, které na svoje objevení pořád tak trochu čeká. Bibimbap – název je trochu jazykolamem a zní trochu srandovně. Co to je bibimbap, vyjadřuje samotné jméno pokrmu. Bibimbap je od slova bibim, což je v překladu míchat, a od slova bap, které znamená rýže.

Jedná se o velkou misku (ideálně kamennou a nahřátou) s vařenou rýží. Nahoře najdete kopečky různé zeleniny, jak vařené, tak i v syrovém stavu (cibule, okurka, špenát, mrkev, cuketa, edamame nebo mungo klíčky apod.), volské oko a několik kousků vařeného masa nebo tofu. Bibimbap by nebyl bibimbapem bez ostré pálivé omáčky kočchudžang. Pokrm se jí většinou lžící a před jídlem se důkladně promíchá.

Na bibimbapu bychom jen těžko hledali nějaká negativa. Jedná se o jídlo se zastoupením všech makroživin a nechybí ani vláknina v podobě zeleniny. Taktéž porce bývá přiměřená, alespoň podle mojí zkušenosti. Pokud budete dobře vybaveni surovinami, nebude problém jej připravit doma.

5. Bún bò Nam Bộ: český favorit číslo jedna

Čím jiným ukončit dnešní článek, než populárním “bunbíčkem”. Tohle jídlo vévodí menu snad každé vietnamské restaurace. Často se označuje jako salát, protože se připravuje z čerstvé zeleniny (ledový salát, mrkev, okurka a mungo klíčky) a bylinek (milovaný nebo nenáviděný koriandr, perila či máta.) Co v něm najdeme dál? Rýžové nudle “bún” a hovězí maso: grilované nebo restované. Vše doplní zálivka z octa, cukru, vody a typické rybí omáčky, navrchu zase příjemně křupnou drcené arašídy a smažená cibulka.

V případě tohoto fenoménu se jedná o nutričně vyvážené jídlo, ve kterém nechybí žádná z makroživin, navíc doplněná o čerstvou zeleninu. Jediná potíž by mohla číhat ve velikosti porce a záplavě smažené cibulky a arašídů navrchu. Podobně jako u poké můžete požádat obsluhu, aby se s nudlemi a posypkou držela zkrátka a v misce vám přistála menší porce obojího.

Co si z toho odnést?

Asijská kuchyně v podobě, jak si známe v České republice, je povětšinou relativně lehkou a dokonce i nutričně vyváženou záležitostí. To hlavně v případě, že pohlídáte množství tučných surovin (jako je avokádo, majonézové zálivky, posypky v podobě arašídů apod.) a odpustíte si kulinářskou úpravu smažením. Klíčová je i vhodná velikost porce. Sami možná dobře víte, že v mnohých asijských bistrech je tak velká, že by nasytila dva hladové krky a po spořádání takového oběda upadnete do starého známého gatrokómatu.

Přidej se k 41 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
4 Líbí se mi Uložit článek