5 oblíbených asijských jídel: jak jsou na tom nutričně?

Komentáře
3
5 oblíbených asijských jídel: jak jsou na tom nutričně?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Asijská kuchyně je trhák. Chutná výborně, doma si ji tak snadno nepřipravíme a co si budeme povídat: jídla na talíři (čti Instagramu) vypadají prostě skvěle. Všechno toto jsou důvody, proč tak rádi vyrážíme do asijských restaurací všeho druhu a poznáváme pro nás vzdálené a exotické chutě. Jak jsou na tom vaše oblíbená jídla z hlediska výživy?

1. Sushi - japonská specialita, která uchvátila celý svět

Sushi je fenomén. Získal si i český národ, jehož typická jídla jsou na hony vzdálená od poněkud exotického komba syrové ryby, rýže, řasy a sojové omáčky. V čem tkví síla sushi: v jednoduchosti a čerstvosti použitých surovin. Jedná se totiž o průmyslově minimálně zpracované potraviny, které si zachovávají vysoký podíl živin.

Díky obsahu ryb je tato pochoutka zdrojem vitaminu D, nebo omega 3 mastných kyselin. Avokádo zase obsahuje prospěšné mono‑nenasycené mastné kyseliny, wasabi je zdrojem látek s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Výčet pozitiv ještě nekončí: jde o nutričně vyvážené jídlo, které obsahuje všechny základní makroživiny. 

Zatím to zní jako pohádka, že? I sushi má svoje “mouchy.” Problémem můžou být nekvalitní ryby, které jsou zdrojem patogenních bakterií. Představa ideálního rande v sushi restauraci se tak může zvrtnout v méně romantický večer v objetí se záchodovou mísou. Buďte také opatrní s množstvím sójové omáčky, obsahuje totiž hodně soli. Celý den záměrně hladovíte, protože večer máte v plánu s kamarádkou vyrazit na running sushi? To se může změnit v nezřízené přejídání. 

Jak si tedy dopřát sushi a zároveň zachovat jeho benefity?

Udělejte si z návštěvy sushi restaurace svátek a vyberte takovou, kde máte jistotu kvalitních surovin. Jednotlivé kousky “nekoupejte” v sójovce, s ní zacházejte opatrně. Pozor také na smažené křupavé varianty (obsahují spoustu tuku o jehož kvalitě můžeme pochybovat) a také na “vege” rolky pouze se zeleninou nebo avokádem (ty jsou zase nutričně nevyvážené a chybí v nich bílkoviny.) Při správně zvolené porci, která neskončí gastrokómatem se ale jedná o nutričně vyvážené jídlo.

5 oblíbených asijských jídel: jak jsou na tom nutričně?
Image by Freepik

2. Poké bowl – barevná “instafriendly” miska

V Instagramovém feedu jen těžko budete hledat populárnější jídlo, než je právě Poké bowl. Poké je nakrájená syrová ryba podávaná buď jako předkrm, nebo jako hlavní chod a je jedním z typických jídel havajské kuchyně. Pokrm je servírován v hluboké misce a doplněn rýží, barevnou zeleninou (zelí, mrkev, rajčata, kukuřice), avokádem nebo svěžími zelenými edamame a exotickým mangem nebo ananasem. Koncert chutí podtrhuje zálivka: jejím základem může být různě ochucená majonéza nebo omáčky na bázi již výše zmíněné sójovky. Podobně jako u sushi je hlavním benefitem čerstvost a minimální průmyslové zpracování surovin.

Jestli ale tušíte nějaký háček, tušíte ho správně. Problémem může být příliš mnoho tučných komponent, ačkoliv se často jedná o tuky “zdravé”, jako je avokádo nebo losos. Pokud navíc tohle kombíčko doplníte nějakou tou “spicy mayo” a křupavou smaženou cibulku navrchu, světlo světa spatří slušná kalorická bomba.

Jak na výběr poké?

Při výběru se zaměřte hlavně na zdroje tuku: milujete lososa? Fajn. Pak ale brzděte s dalšími zdroji tuku. Avokádo vyměňte třeba za edamame, “mayo” omáčku za tu se sójovým základem (skvělá je třeba citrusová ponzu nebo nasládlá teriyaki). A naopak: místo lososa můžete vybrat méně tučného tuňáka nebo krevety a ty doplnit avokádem.

Porce rýže bývá také velká. Pokud jídlo chcete “odlehčit”, část sacharidové přílohy můžete nahradit zeleninou. Některé restaurace takové varianty nabízí nebo o ně můžete zkusit požádat obsluhu.

3. Asijské závitky

Všemi milované závitky mohou sloužit jako předkrm před hlavním jídlem nebo jako hlavní jídlo, pokud jejich porci znásobíme. Skládají se z tenoučkého rýžového papíru, rýžových nudlí, zeleniny a podle varianty také z vaječné omelety, tofu, krevet nebo různých druhů masa. Zkusili jste někdy závitky “umotat” doma? Pak jste možná zjistili, že je to poměrně pracná záležitost a o důvod víc, proč si na ně zajít někam ven.

Závitky by chutnaly jen z půlky tak skvěle, kdyby nebyly doplněné nějakou tou omáčkou. Tou nejzákladnější je kombinace rybí omáčky, limety, cukru, česneku a případně mrkve nebo daikon ředkve. Mojí oblíbenou je pak omáčka, kde hlavní roli hraje moje oblíbené arašídové máslo

I v souvislosti se závitky mě napadá jeden zádrhel: určitě jste si všimli, že nejsou závitky jako závitky. V restauracích se totiž potkáte s dvěma variantami. Jestliže v názvu postřehnete slovo “jarní”, dobrá volba to nebude. Na talíři vám totiž přistanou smažené závitky, které si ještě o pár vteřin dříve užívali horkou lázeň v podobě tuku. Pokud ale vyberete letní závitky, dobře uděláte. Snad jen opatrně s arašídovou omáčkou k nim. Sami dobře víte, jak snadné je podívat se skleničce lahodného másla na dno.

4. Bibimbap: hvězda korejské kuchyně

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské sushi nebo vietnamské pho, jsou v Česku jako doma, je tu ještě ještě jedno proslulé asijské jídlo, které na svoje objevení pořád tak trochu čeká. Bibimbap – název je trochu jazykolamem a zní trochu srandovně. Co to je bibimbap, vyjadřuje samotné jméno pokrmu. Bibimbap je od slova bibim, což je v překladu míchat, a od slova bap, které znamená rýže.

Jedná se o velkou misku (ideálně kamennou a nahřátou) s vařenou rýží. Nahoře najdete kopečky různé zeleniny, jak vařené, tak i v syrovém stavu (cibule, okurka, špenát, mrkev, cuketa, edamame nebo mungo klíčky apod.), volské oko a několik kousků vařeného masa nebo tofu. Bibimbap by nebyl bibimbapem bez ostré pálivé omáčky kočchudžang. Pokrm se jí většinou lžící a před jídlem se důkladně promíchá.

Na bibimbapu bychom jen těžko hledali nějaká negativa. Jedná se o jídlo se zastoupením všech makroživin a nechybí ani vláknina v podobě zeleniny. Taktéž porce bývá přiměřená, alespoň podle mojí zkušenosti. Pokud budete dobře vybaveni surovinami, nebude problém jej připravit doma.

5. Bún bò Nam Bộ: český favorit číslo jedna

Čím jiným ukončit dnešní článek, než populárním “bunbíčkem”. Tohle jídlo vévodí menu snad každé vietnamské restaurace. Často se označuje jako salát, protože se připravuje z čerstvé zeleniny (ledový salát, mrkev, okurka a mungo klíčky) a bylinek (milovaný nebo nenáviděný koriandr, perila či máta.) Co v něm najdeme dál? Rýžové nudle “bún” a hovězí maso: grilované nebo restované. Vše doplní zálivka z octa, cukru, vody a typické rybí omáčky, navrchu zase příjemně křupnou drcené arašídy a smažená cibulka.

V případě tohoto fenoménu se jedná o nutričně vyvážené jídlo, ve kterém nechybí žádná z makroživin, navíc doplněná o čerstvou zeleninu. Jediná potíž by mohla číhat ve velikosti porce a záplavě smažené cibulky a arašídů navrchu. Podobně jako u poké můžete požádat obsluhu, aby se s nudlemi a posypkou držela zkrátka a v misce vám přistála menší porce obojího.

Co si z toho odnést?

Asijská kuchyně v podobě, jak si známe v České republice, je povětšinou relativně lehkou a dokonce i nutričně vyváženou záležitostí. To hlavně v případě, že pohlídáte množství tučných surovin (jako je avokádo, majonézové zálivky, posypky v podobě arašídů apod.) a odpustíte si kulinářskou úpravu smažením. Klíčová je i vhodná velikost porce. Sami možná dobře víte, že v mnohých asijských bistrech je tak velká, že by nasytila dva hladové krky a po spořádání takového oběda upadnete do starého známého gatrokómatu.

Základy vyváženého jídelníčku – 7 tipů, se kterými můžeš začít hned teď
Základy vyváženého jídelníčku – 7 tipů, se kterými můžeš začít hned teď
Na tom jíst zdravě není nic složitého. Dokonce to ani nemusí být drahé nebo časově náročné. V tomto článku ti ukážeme 7 praktických tipů, jak podpořit zdravé stravování.
Zdravě jíst se dá i na dovolených či fesťácích. 10 tipů, jak na to
Zdravě jíst se dá i na dovolených či fesťácích. 10 tipů, jak na to
Léto je tu. A to znamená výlety do přírody, kempování, dovolené a fesťáky! Rádi byste si do batůžku přibalili něco jiného než řízek a tatranku, ale nic vás nenapadá? Pak jste tu správně, na vše dnes dostanete odpověď!
Sushi pod drobnohledem: dá se považovat za zdravé jídlo?
Sushi pod drobnohledem: dá se považovat za zdravé jídlo?
Sushi je oblíbené jídlo, které si získává stále více příznivců po celém světě. Jak je na tom ale z nutriční stránky a dá se považovat za zdraví prospěšné?
Makroživiny - zdroj životní energie
Makroživiny - zdroj životní energie
Z potravin dostáváme do těla nepřeberné množství nejrůznějších látek, z nichž nejvýznamnější část tvoří makroživiny. Mezi základní makroživiny patří takové látky, které konzumujeme ve velkém množství a které zároveň tělo vyživují a dodávají mu energii. Mluvíme‑li o základních makroživinách, myslíme tím zpravidla bílkoviny (proteiny), sacharidy a tuky (lipidy). V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozebereme více do detailu a zmíníme jejich základní význam ve výživě jak sportovců, tak běžné
Letní recepty s arašídovým máslem, které musíš zkusit
Letní recepty s arašídovým máslem, které musíš zkusit
Milujete arašídové máslo a chcete ho vyzkoušet v rámci chutných receptů namísto obvyklého uždibování po lžičkách? Koukněte na nový článek a třeba se dozvíte i něco nového o této oblíbené pochoutce.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Co se stane po vysazení hormonální antikoncepce?
Co se stane po vysazení hormonální antikoncepce?
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?